Docentenbijeenkomst 2016: ‘Vakcollege Onderneemt!’

2016-03-08 11:08:19

22 maart 2016 belooft een bruisende dag te worden voor Vakroute-docenten en coördinatoren. Onder de noemer ‘Vakcollege Onderneemt!’ gaan op die dag inspiratie, motivatie en concrete handreikingen voor het (in)voeren van de Vakroute hand in hand. Alle reden om u voor deze dag aan te melden!

 

Programma docentendag 2016: ‘Vakcollege Onderneemt!’

09:30 uur         Ontvangst en inloop met koffie & thee

10:00 uur         Welkom door directeur Vakcollege Groep - Rini Weststrate 

10:10 uur         Ondernemendheid in het onderwijs vraagt om moed - Marcel van Herpen

Marcel van Herpen is o.a. medeoprichter van het NIVOZ (www.nivoz.nl) en hetkind (www.hetkind.org) én is schrijver van het boek ‘Ik, de leraar’. Vanuit liefde voor het vak van leraar vertelt Marcel zijn verhaal. In een prikkelende presentatie zet hij de toon: ‘Als we niet de goede kant opgaan, moeten we omdraaien. Wie? Jij! Wie anders? Als jij het doet, kunnen anderen volgen. Wezenlijke veranderingen komen niet van boven- of buitenaf. Als je op iemand anders wacht, wacht je op niemand. En ja... dat vraagt moed.’  

11:00 uur        Deelsessie ronde 1: Handreikingen voor een ondernemend Vakcollege

Sessie 1 - Ondernemendheid in de Vakroute: Gabry Karsdorp van KCH vertelt u hoe u gebruik kunt maken van de ervaringen in het mbo met keuze(onder)delen over ondernemendheid en ondernemerschap. Welke verbindingen kunnen worden gelegd met het vmbo?

Sessie 2 - Ondernemen is maatwerk:  Jannet Doppenberg van TU Eindhoven neemt u mee in de eerste onderzoeksresultaten van het ‘Kortlopend onderwijskundig onderzoek naar groepsgewijs differentiëren binnen beroepsgerichte lessen in de Vakroute vmbo.

Sessie 3 - Stappenplan regionale samenwerking Vakroute vmbo: Vakcollege Groep directeur Rini Weststrate geeft u praktische handreikingen voor het realiseren van geborgde samenwerking met de regionale partners van uw doorlopende Vakroute.

11:40 uur         Deelsessie ronde 2: Handreikingen voor een ondernemend Vakcollege

Sessie 1 - Ondernemendheid in de Vakroute: Gabry Karsdorp van KCH vertelt u hoe u gebruik kunt maken van de ervaringen in het mbo met keuze(onder)delen over ondernemendheid en ondernemerschap. Welke verbindingen kunnen worden gelegd met het vmbo?

Sessie 2 - Ontketen ondernemend zijn: Ontketenen is zowel het loslaten van oude gewoontes als het op gang brengen én houden van creativiteit. Hoe versterk je als docent ondernemend gedrag en houding bij je leerlingen? Hoe voorkom je dat je eigen gedrag en houding de ontwikkeling van ondernemendheid van de leerling blokkeert? Simone van Hoewijk, onderwijsadviseur van Vakcollege Groep geeft handreikingen.

Sessie 3 - Taal en Rekenen: Succesvol zijn en opstromen in het mbo is mede afhankelijk van het taal- en rekenniveau van leerlingen. Van 2F naar 3F, hoe bereik je dat? Wat kunt u al doen in (leerjaar 4) van het vmbo? Johan van den Berg van Steunpunt Taal en Rekenen brengt u op de hoogte.

12:15 uur         Lunchpauze

13:15 uur         Onderwijs2032 - Theo Douma

De docent maakt het verschil, ook in het onderwijs van de toekomst. Theo Douma van Platform Onderwijs2032 neemt u mee in het advies van het platform. Dit advies pleit voor onderwijs dat past bij de eenentwintigste eeuw en verbinding houdt met wat er tot nu toe aan inzicht, kennis en praktijk is ontwikkeld.

14:00 uur         Deelsessie ronde 3: Ondernemende Vakcolleges in de praktijk

Sessie 1 - ISG Arcus is ondernemend!   Erwin Kok van ISG Arcus deelt hun succesvolle aanpak en ervaringen.

Sessie 2 - Stedelijk Dalton Lyceum staat voor ondernemend leren: Robin van Musscher vertelt hoe het Stedelijk Dalton Lyceum in leerjaar 1 start met het keuzevak 'Ondernemen'.

Sessie 3 - Gemini College is ondernemend!  Miranda Hansen en Sven Klikkel van het Gemini College vertellen hoe de ideeën van twee docenten een olievlekwerking hadden in de school.

14.45 uur         Een magische kijk op Vakcollege-organisaties - Dan Lefay

Perceptueel manipulator Dan Lefay houdt u op verrassende wijze een spiegel voor.

15:45 - 16:45   Afsluitende borrel

  

Voor wie?
Docenten en Vakroute-coördinatoren van aangesloten Vakcolleges.

Kosten
Gratis voor drie deelnemers per Vakroute (voor iedere extra deelnemer wordt 195,-- p.p. in rekening gebracht) 

Locatie
Van der Valk Hotel in Veenendaal. 

Aanmelden
Wilt u geïnspireerd worden? Bent u op zoek naar praktische handreikingen en prikkelende voorbeeldverhalen? Meldt u dan nu aan via onderstaande link: 
Klik hier

Meer ruimte voor maatwerk in het voortgezet onderwijs

2016-02-18 19:13:04

Meer ruimte voor maatwerk; dat is een van de speerpunten in de brief die staatssecretaris Dekker begin deze week naar de tweede kamer stuurde. De Vakcollege Groep is blij met dit initiatief: ’Hiermee krijgen wij ruim baan voor één van onze kernwaarden. Een mooie kans om ook niveaudifferentiatie binnen de beroepsgerichte vakken te realiseren. Een Vakcollege zet immers de mogelijkheden en talenten van jongeren met praktisch talent voorop. En dat vraagt om maatwerk’.

Lees hier meer over de plannen van de staatsecretaris: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2016/02/17/meer-ruimte-voor-maatwerk

Themabijeenkomst Techniek: Het ideale lokaal

2016-02-18 13:34:24

In de tweede themabijeenkomst van Vakcollege Groep boog een groep docenten en projectleiders zich vorige week maandag over de inrichting van de praktijkruimte voor het Vakcollege Techniek.  Wat moet er in de nieuwe examenprogramma’s binnen schools gedaan worden? Wat kun je eventueel buitenshuis vormgeven? En wat zou je wellicht je leerlingen aan willen leren, maar zit niet in het examenprogramma? 

Aan het antwoord op deze vragen is hard gewerkt en elke deelnemer ging naar huis met een leidraad voor het gesprek dat binnen de eigen school verder gevoerd kan en moet worden. 

 

Team Penta naar finale Vakmanschapwedstrijden

2016-02-18 13:10:23

In de provinciale strijd om het beste vakmanschap elektrotechniek veroverde het team van lokatie Penta van het Dr. Nassau College uit Assen een toegangsbewijs voor de landelijke vakmanschapwedstrijden van Skills.  Tijdens de provinciale selectieronde scoorde het team van het Vakcollege vorige week een 8.9 en verdiende in totaal veel meer dan de landelijke top-10 eis van 500 punten.

Op 23 en 24 maart aanstaande strijdt het team in de landelijke finales op Neeltje Jans in Zeeland om het nationale kampioenschap met andere leerlingteams van Vakcolleges uit het hele land.

 

Lees hier het hele artikel op de-midweek.nl

Vakevent editie 2015-2016

2016-01-07 12:50:00

Net als voorgaande jaren organiseert Vakcollege Groep het Vakevent: een leerzame en uitdagende wedstrijd voor Vakcollege-leerlingen uit leerjaar 2, die u desgewenst op kunt nemen in het curriculum. Vakevent daagt leerlingen uit om te excelleren door te strijden met leerlingen van Vakcolleges door het hele land. Vakevent is leerzaam en motiverend voor uw leerlingen en een mooie manier om uw school regionaal in de belangstelling te zetten.

De onderwijsadviseur: uw nieuwe contactpersoon

2015-06-30 11:24:09

Per 1 augustus 2015 valt Vakcollege Groep onder een nieuw bestuur. In de nieuwe organisatie is de onderwijsadviseur de contactpersoon van uw Vakcollege in plaats van de huidige regio-adviseur. Deze onderwijsadviseur vervult binnen uw Vakcollege de rol van expert, procesbegeleider en/of coach bij het ondersteunen van de ontwikkeling van uw Vakroute(s).

Preview: leermiddelen fase 2 Vakroute

2015-06-18 08:54:53

Een groot gedeelte van de leermiddelen voor fase 2 van de Vakroute is als preview beschikbaar. De previews kunnen gedownload worden vanaf de website, zodat docenten met behulp van deze conceptdocumenten een planning kunnen maken voor komend schooljaar.

Ontwikkeling leermiddelen fase 2 Vakroute

2015-06-04 08:15:00

Voor de Vakroute Techniek en de Vakroute Mens & Dienstverlenen worden momenteel nieuwe leermiddelen ontwikkeld die aansluiten bij fase 2 van de Vakroute. De leermiddelen zijn gebaseerd op de nieuwe examenprogramma’s en vertegenwoordigen de profielen BWI, PIE en M&T (voor Techniek) en Z&W, E&O en HBR (voor Mens & Dienstverlenen). In het kader van loopbaangericht opleiden en loopbaanoriëntatie heeft de docent de mogelijkheid om leermiddelen aan te bieden die bij de ontwikkeling van de leerlingen passen.

Kersvers Vakcollege in Utrecht

2015-06-03 10:21:33

Goed nieuws voor praktijkgerichte vmbo’ers in Utrecht! Het Via Nova College in de Domstad is vanaf volgend jaar Vakcollege. De komende maanden bereidt de praktijkgerichte vmbo-school zich voor. In september van dit jaar starten de eerste leerlingen in de Vakroute Mens & Dienstverlenen.

Nieuw instrument: fasecirkel

2015-06-02 05:11:46

Vakcollege Groep heeft een fasecirkel ontwikkeld waarmee differentiatie vormgegeven kan worden en inzichtelijk kan worden gemaakt, ongeacht de determinatie van de leerling. De vier fases van de Vakroute kunnen met dit instrument worden verbreed, verdiept of verrijkt. Gebruik van de fasecirkel maakt maatwerk voor individuele leerlingen inzichtelijk.

1ste prijs voor Vakkanjers van CS De Hoven

2015-04-15 14:44:04

Gerit van der Poel en Martin Aanen van het Gilde Vakcollege Techniek in Gorinchem hebben de landelijke wedstrijd Junior Vakkanjers 2015 gewonnen! De landelijke finale werd gehouden tijdens het techniekevenement Game On op donderdag 9 april in de evenementenhal te Gorinchem.

Vakcollege Groep BV wordt 'Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs'

2015-04-01 17:00:29

Vanaf 1 augustus 2015 zal Vakcollege Groep BV, als onderdeel van USG People NV, ophouden te bestaan. De organisatie zal vanaf deze datum verder gaan als zelfstandige, onafhankelijke stichting, onder de naam: ‘Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs’.

Training uitgelicht: Loopbaanoriëntatie in de Vakroute

2015-03-24 12:45:27

Loopbaanoriëntatie wordt in het nieuwe vmbo steeds belangrijker. In plaats van het te zien als los onderdeel, loopt loopbaanoriëntatie vanaf nu als ‘rode draad’ door de opleiding van een leerling. Voor scholen betekent dit een veranderingsproces. Ook voor Vakcolleges. Daarom organiseert Vakcollege Groep sinds kort de training ‘Loopbaanoriëntatie in de Vakroute’. Een succesvolle training, die al door meerdere docententeams van Vakcolleges gevolgd wordt. Margrieta Bakker is als onderwijsadviseur van Vakcollege Groep betrokken bij de training.

Vakcolleges bij elkaar op landelijke Docentendag 2015

2015-03-13 16:11:46

Donderdag 12 maart organiseerde Vakcollege Groep voor de zesde keer de landelijke Docentendag 2015. De dag stond in het teken van de nieuwe examenprogramma's: veranderen, ontwerpen en verbeteren. Jacqueline Kerkhoffs, voorzitter van Platforms Vmbo, vertelde over de laatste ontwikkelingen binnen de vernieuwing en Dr. Ellen Klatter, lector aan de Hogeschool van Rotterdam, nam de bijna 200 docenten mee in hun 'professionele identiteit'. Tijdens de werkmiddag gingen de bezoekers aan de slag met hun eigen Vakroute.

Waarom u de Docentendag niet mag missen

2015-02-20 17:07:59

Donderdag 12 maart organiseert Vakcollege Groep de landelijke Docentendag. Een bijeenkomst voor docenten en projectleiders van Vakcolleges, waarin alle actuele ontwikkelingen binnen het vmbo worden gekoppeld aan de Vakroute. Vier redenen waarom u deze dag in conferentiecentrum Mennorode in Elspeet niet mag missen.

Vakevent 2015: geef mensen een steuntje in de rug

2015-02-17 14:06:41

Verschillende Vakcolleges doen mee aan het Vakevent Mens & Dienstverlenen, een wedstrijd tussen tweedejaars leerlingen van Vakcolleges in het land. De opdracht van Vakevent Mens & Dienstverlenen luidt dit jaar: ‘organiseer een evenement voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken’. Omdat we erg benieuwd zijn wat de leerlingen ervan gemaakt hebben, maakten we een rondje langs de deelnemende scholen.

Trainingen in februari en maart

2015-01-21 13:39:56

In februari en maart staan verschillende trainingen van Vakcollege Groep op het programma. U kunt zich online aanmelden. Let op! De meeste trainingen bestaan uit twee dagdelen.

ISG Arcus start nieuwe Vakroute en werkt samen met MBO Lelystad

2015-01-19 10:27:22

Goed nieuws uit Lelystad. ISG Arcus start volgend schooljaar met de Vakroute Mens & Dienstverlenen. Vrijdag 16 januari ondertekenden Johan van de Grift, directeur van Vakcollege Groep, Filip-Wim Lindeman, schoolleiding ISG Arcus, en Barry Lommen, bestuurder SVOL, de samenwerkingsovereenkomst. Naast dit heuglijke feit, bekrachtigde het Vakcollege Techniek van de school op maandag 12 januari de samenwerking met het MBO College Lelystad. Vanaf nu hebben leerlingen in Lelystad de mogelijkheid om een doorlopend leertraject te volgen op het Vakcollege Techniek.

2014: groeiend draagvlak en bijna 100 Vakcolleges

2014-12-18 11:00:00

Het einde van 2014 nadert. Tijd om de balans op te maken en dat doe ik vol trots. Door onder meer het groeiende  draagvlak voor de Vakroute (o.a. vanuit de Onderwijsraad, en het ministerie van OCW) en het stijgende aantal Vakcolleges staan we steeds sterker in onze missie om het beste te halen uit jongeren met praktisch talent, hen kansrijk te laten doorstromen naar de arbeidsmarkt en werkgevers te voorzien van goed opgeleide en gemotiveerde vakmensen.

Leerlingen druk met voorbereidingen Vakevent

2014-12-10 12:32:00

Leerlingen van Vakcolleges zijn hard aan de slag gegaan met het Vakevent, een wedstrijd tussen Vakcolleges door het hele land. Zowel op Vakcolleges Techniek als Mens & Dienstverlenen wordt gestreden om de felbegeerde titel. Leerlingen van het Comenius College hebben een verslag gestuurd over hun vorderingen.

Update: Vernieuwing leermiddelen

2014-12-10 11:26:44

De vernieuwing van de leermiddelen voor de Vakroute is in volle gang. Het doel is dat elk Vakcollege in de tweede helft van 2015 beschikt over complete leermiddelenpakketten (inclusief keuzedelen) voor de profielen BWI, PIE, M&T, Z&W, E&O en HBR. Hiermee kunt u vanaf leerjaar 1 een Vakroute aanbieden die toewerkt naar het beroepsgerichte examen en het vervolg op het mbo. Ook zijn de leermiddelen bruikbaar om vanaf leerjaar 1 of 2 te starten met het PTA.

Familiediner op Vakcollege Groevenbeek Putten

2014-12-09 08:23:49

Afgelopen zomer startte het Chr. College Groevenbeek Putten als Vakcollege Mens & Dienstverlenen. Na een gedegen voorbereiding werd er meteen hard gewerkt door de eersteklassers. Eén van de zichtbare prestaties was een diner voor familie.

Keuzedeel EHBO: wat zijn uw plannen?

2014-12-08 09:01:12

Vakcollege Groep onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van het keuzedeel EHBO. We zijn daarom benieuwd of, en zo ja op welke manier Vakcolleges (zowel Techniek als Mens & Dienstverlenen!) van plan zijn dit keuzedeel te gaan aanbieden. Wilt u daarom een viertal vragen beantwoorden en uw reactie per e-mail naar ons sturen?

Column | Wie is er wel klaar voor de toekomst?

2014-12-01 14:36:22

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik voel me wat ongemakkelijk bij het voortdurend zoeken naar hoe de toekomst in onderwijsland er uit zal zien. We worden geconfronteerd met artikelen in kranten, vakbladen of via internet. Ze hebben allen één ding gemeen: we doen het nu nog wel aardig, maar straks in elk geval niet meer. Het onderwijs is ouderwets en gebaseerd op 19e-eeuwse principes en wordt uitgevoerd door docenten die meer achteruit kijken dan naar voren. Nee, we moeten nadrukkelijk onderwijs voor de toekomst maken: 21st century skills! Dat vind ik knap lastig.

Vakcolleges komen bij elkaar op Directeuren-/projectleidersdag

2014-11-20 16:09:20

Donderdag 20 november vond de Directeuren-/projectleidersdag van Vakcollege Groep plaats. In Conferentiecentrum Mennorode in Elspeet kwamen ruim 100 directeuren en projectleiders bij elkaar. Onder andere om workshops te volgen over het thema 'De Vakroute binnen de vernieuwde examenprogramma's'.

Wordt u de Vakroute-expert binnen uw school?

2014-11-12 10:42:00

Op 3 december starten we met een nieuwe training: de Vakroute-expert. Als Vakroute-expert ondersteunt en adviseert u binnen uw eigen Vakcollege over het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van de Vakroute. In de meerdaagse training verwerft u theoretische en praktische bagage om binnen uw eigen school de Vakroute te implementeren.

Trainingen voor Vakcolleges in november en december

2014-11-10 10:35:41

De komende weken staan verschillende trainingen van Vakcollege Groep op het programma. Bijvoorbeeld de training 'Vakroute-expert', waarin u wordt opgeleid om de Vakroute binnen uw school te implementeren. Of de training 'Stage in de Vakroute', die zowel voor Mens & Dienstverlenen als Techniek is ontwikkeld. Vakcolleges kunnen zich nog steeds aanmelden voor de trainingen. Bekijk het overzicht van de komende maand.

Vakcolleges Gouda en Ridderkerk in Vakblad Profiel

2014-11-06 15:10:55

In de novembereditie van vakblad Profiel staat een lang verhaal over de Vakcolleges. Journaliste Ineke Westbroek maakte een reportage over de Vakcolleges in Gouda en Ridderkerk, respectievelijk De Meander en het Gemini College.

Directeuren-/projectleidersdag op 20 november

2014-11-05 14:14:50

Op donderdag 20 november organiseert Vakcollege Groep een landelijke conferentie voor projectleiders en directeuren van Vakcolleges. De dag, die mede mogelijk wordt gemaakt door MTH accountants en WIA Educational zit vol inspirerende workshops, actuele informatie, kennisdeling en ontmoeting. Meld u uiterlijk 12 november aan!

Stage Communicatie & PR bij Vakcollege Groep

2014-11-04 09:47:00

Vakcollege Groep is voor de periode januari t/m juni 2015 op zoek naar een stagiair(e) Communicatie & PR. Houd je van schrijven, het maken van (foto)reportages en het werken met social media? Dan ben je bij ons aan het goede adres. We bieden je een leuke en leerzame stage, waarin je jezelf als communicatieprofessional kunt ontwikkelen. 

Trainingen in november: meld u nu aan!

2014-10-26 13:07:00

Het implementeren van de Vakroute op een school brengt organisatorische en inhoudelijke veranderingen met zich mee. Om scholen hierbij zo goed mogelijk te ondersteunen geeft Vakcollege t blijven werken. Ook onderzoekt u hoe u met uw didactisch handelen de leeropbrengst kunt verhogen. U krijgt hulpmiddelen aangereikt om te reflecteren op uw lespraktijk en deze te evalueren. Groep diverse trainingen. Hieronder een overzicht van het trainingsaanbod van de komende weken. Meld u en uw collega's online aan!

Meld u aan voor de Directeuren-/projectleidersdag van 20 november 2014

2014-10-19 15:12:32

Op donderdag 20 november organiseert Vakcollege Groep een landelijke conferentie voor projectleiders en directeuren van Vakcolleges. Het wordt een dag vol inspirerende workshops, actuele informatie, kennisdeling en ontmoeting. Meld u nu aan!

Column | De hoofdlijnen van Dijsselbloem

2014-10-08 08:27:51

Het ondertussen veel geciteerde rapport van de Onderwijsraad ‘Advies Onderwijspolitiek na de commissie Dijsselbloem’ is beslist de moeite waard om helemaal te lezen. Beter dan de samenvattingen die ik heb gezien, geeft het hele rapport de vanuit het onderwijssysteem ingebakken spanning weer, die zo af en toe tussen politiek en onderwijs heerst. Het advies dat Dijsselbloem in 2008 gaf aan de politiek: ‘beperk je tot de hoofdlijnen en geef het onderwijs de ruimte’, is helaas niet opgevolgd.

Enschede krijgt Vakcollege

2014-10-07 13:45:33

Enschede krijgt een Vakcollege. Dinsdag 7 oktober ondertekenden Peter Nieuwstraten, directeur van Het Stedelijk Lyceum, en Johan van de Grift, directeur van Vakcollege Groep een samenwerkingsovereenkomst. Vanaf augustus 2015 biedt de Enschedese school de Vakroute Mens & Dienstverlenen en Techniek aan. 

Onderzoek Vakroute & vernieuwing vmbo

2014-10-07 12:22:27

Welke specifieke competenties heeft een Vakcollege-docent nodig? Hoe verzilveren leerlingen van een Vakcollege hun behaalde leerwinst op het mbo? En hoe koppel je eindtermen van het beroepsgerichte examenprogramma aan AVO-vakken en kerndoelen onderbouw? Dit zijn vragen die beantwoord worden in een project dat Vakcollege Groep samen met SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, eind 2014 afrondt. Het afgelopen jaar is onderzoek gedaan. De resultaten van dit onderzoek worden nu uitgewerkt in producten.

Vakcollege ISG Arcus organiseert techniekdag voor basisscholen

2014-09-29 10:28:02

Dinsdag 23 september vond de tweede editie van de Walibi Techniekdag plaats, georganiseerd door Vakcollege ISG Arcus en het mbo College in Lelystad. In totaal bezochten 450 basisschoolleerlingen uit Lelystad de dag die plaatsvond in pretpark Walibi. Het doel van deze Techniekdag is om techniek op een laagdrempelige manier onder de aandacht te brengen bij jongeren.

Hans de Boer neemt afscheid van Vakcollege Groep

2014-09-18 21:50:51

Vakcollege Groep heeft afscheid genomen van Hans de Boer, voorzitter van de Raad van Advies. Vakcollege-directeuren, USG People en alle medewerkers van Vakcollege Groep kwamen op 18 september bijeen om De Boer, één van de oprichters van de Vakcolleges, uit te zwaaien. De Boer is in juli gestart als voorzitter van VNO-NCW en kan derhalve zijn werkzaamheden voor Vakcollege Groep niet voortzetten. De Boer wordt opgevolgd door Leo Houwen.

Bijzondere directeurenbijeenkomst op 18 september

2014-09-09 08:17:31

Donderdag 18 september is een belangrijke dag voor Vakcollegedirecteuren. Dan vindt de algemene ledenvergadering van de Scholenraad plaats en houdt Hans de Boer, initiatiefnemer van Vakcollege Groep en huidig voorzitter van VNO-NCW een presentatie over de verbinding tussen onderwijs en werkgevers. Een bijeenkomst die Vakcollegedirecteuren niet mogen missen, want:

Gezocht: deelnemers pilot PulseOn

2014-09-08 12:08:14

Afgelopen schooljaar hebben 2 Vakcolleges een pilot gedraaid met de open digitale leeromgeving van PulseOn. PulseOn is een platform voor gepersonaliseerd leren waarin de behoefte van de individuele leerling centraal staat. Graag willen we dit schooljaar de pilot uitbreiden om op deze manier meer ervaring op te doen en gegevens te verzamelen. Voor deze pilot zoeken we minimaal 5 Vakcolleges die hieraan mee willen werken met 2 klassen of groepen uit leerjaar 2, een onderzoeksgroep en een controlegroep.

"Veel Mbo-beroepen op niveau 2 en 3 verdwijnen"

2014-09-08 08:22:21

"Vijfhonderdduizend banen op mbo-niveau 2 en 3 zullen nooit meer terugkomen. Ook niet na de crisis." Dat zegt Jouke van Dijk, hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse aan de Rijksuniversiteit Groningen in NOS Nieuwsuur.

Meiden van Reggesteyn Rijssen in Hart van Nederland

2014-09-04 12:11:53

Voor het eerst in vijftien jaar hebben er meiden voor de richting Metaaltechniek gekozen op Vakcollege Reggesteyn in Rijssen. De derdejaars leerlingen Dewi Pfeiffer en Gitte Vruggink zijn niet bang om de concurrentie met de mannen aan te gaan. Het SBS-programma Hart van Nederland kwam zelfs langs om een reportage te maken over de dames.

CSG Liudger start voorbereidingen

2014-09-03 10:02:38

Volgend schooljaar start CSG Liudger uit Drachten met het aanbieden van de Vakroutes Techniek en Mens & Dienstverlenen. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels in volle gang. Voor de zomervakantie organiseerde de school een ‘Vakcollegedag’. Tijdens deze dag kwamen docenten, teamleiders en directie bij elkaar om de eerste stappen naar een succesvolle Vakroute te zetten.

Herziening Mbo. Wat gaat er precies veranderen?

2014-09-01 12:38:19

De kwalificatiestructuur in het mbo wordt aangepast. Vanaf 1 augustus 2016 zijn mbo-instellingen verplicht onderwijs aan te bieden volgens de nieuwe structuur. Wat betekent deze herziening van het mbo eigenlijk? En waarom vindt deze verandering plaats? Op www.herzieningmbo.nl is alle informatie terug te lezen over de nieuwe kwalificatiestructuur.

Informatie over beroepen op mbo-niveau online

2014-08-13 14:51:15

Op de websites Kansopwerk.nl en Beroepeninbeeld.nl is allerlei informatie te vinden over beroepen op mbo-niveau. Bijvoorbeeld informatie over de kans op werk per beroep en het gemiddelde salaris dat beginnende werknemers in verschillende sectoren verdienen.

Vernieuwde leermiddelen thema 1 online

2014-08-04 08:18:52

Vakcollege Groep ontwikkelt en vernieuwt voortdurend leermiddelen voor de Vakroute. Naast de bestaande lesbrieven, vindt u op onze website nu ook de eerste lesbrieven die aansluiten bij de nieuwe conceptexamenprogramma’s vmbo. Log in op de website om de leermiddelen te bekijken en te downloaden.

Ook doorlopende leertrajecten in Zoetermeer en Heerenveen

2014-07-17 15:11:24

Steeds meer Vakcolleges starten een samenwerking met een ROC in de omgeving. Zo bracht Vakcollege Techniek van CS De Hoven Gilde in Gorinchem naar buiten dat zij een samenwerking zijn gestart met ROC Rivor. Maar ook bij OSG Sevenwolden in Heerenveen en het Stedelijk College in Zoetermeer komen vruchtbare samenwerkingen met respectievelijk het Friesland College en het ID-College van de grond.

100% Vakcollege-leerlingen geslaagd in jaar 3

2014-07-07 09:03:58

Van de Vakcollege-leerlingen die het centraal schriftelijk praktisch examen (cspe) in het derde jaar hebben afgelegd, is 100% geslaagd. Naast het hoge slagingspercentage is het bijzonder dat deze leerlingen het beroepsgerichte deel van de opleiding een jaar eerder hebben afgerond dan jongeren op reguliere vmbo-scholen.

Nieuwe leermiddelen Mens & Dienstverlenen online

2014-07-03 08:29:04

De leermiddelen van de Vakroute Mens & Dienstverlenen worden verbreed. Voorheen waren deze leermiddelen alleen geschikt voor het profiel Zorg & Welzijn, de nieuwe leermiddelen zijn gericht op meerdere profielen binnen Mens & Dienstverlenen. Bijvoorbeeld het profiel Economie & Ondernemen. Het eerste thema van leerjaar 2, 'Thema 07: Ik regel het wel', staat nu online.

"Belangrijke stap gemaakt in vergroten draagvlak"

2014-06-18 14:27:27

Het schooljaar 2013/2014 loopt op zijn einde. Ik ben een trots man. Wat hebben we in het afgelopen schooljaar veel bereikt. Het jaar zat boordevol ontwikkelingen, waarbij met name een belangrijke stap is gemaakt in het vergroten van het draagvlak voor de Vakroute.

Column | De Vakroute groeit

2014-06-17 13:17:00

Ik heb zelden een kamerbrief van het ministerie van OCW met zoveel plezier gelezen als die van begin juni over de aangekondigde wijzigingen in het Nederlandse beroepsonderwijs. Daarbij doel ik vooral op het gedeelte waarin de waardering doorklinkt die de Vakcolleges krijgen voor hun bijdrage aan motiverend en uitdagend onderwijs voor leerlingen die praktisch onderwijs willen volgen. De minister geeft tevens aan dat de Vakroute belangrijk is geweest bij het ontwikkelen van praktijkgericht onderwijs. Het aantal Vakcolleges mag wat haar betreft zelfs stevig groeien. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Geslaagde leerlingen Vakcolleges vieren feest

2014-06-16 20:25:43

De examens zijn achter de rug. Voor alle geslaagden: namens Vakcollege Groep van harte gefeliciteerd met het behalen van jullie diploma! De leerlingen die deze week nog een herexamen moeten maken wensen wij heel veel succes! Op dit moment worden de resultaten van het praktijkexamen en het schriftelijk examen van alle Vakcolleges in Nederland verzameld. Deze resultaten worden binnenkort gepubliceerd.

Vakcollege Laren op bezoek bij opleidingscentrum Fokker

2014-06-16 12:50:28

De leerlingen van klas B2S van College De Brink uit Laren zijn op bezoek geweest bij VakTechnisch OpleidingsCentrum Fokker in Aalsmeer, een opleidingscentrum voor vliegtuigonderhoudsmonteurs. De leerlingen van het Larense Vakcollege Techniek zitten nog maar in het tweede jaar van hun vmbo-opleiding, maar oriënteren zich al op een vervolgopleiding. 

Winnaars Vakevent Mens & Dienstverlenen krijgen klimclinic

2014-06-11 10:08:56

Leerlingen van het Esdal College in Klazienaveen wonnen dit jaar het Vakevent Mens & Dienstverlenen. Als prijs kregen ze van Vakcollege Groep een klimclinic aangeboden in de Drentse bossen.

Vakcollege Groep en Consortium intensiveren samenwerking

2014-06-02 08:05:00

Met als doel de Vakroute verder uit te rollen in Nederland en de dienstverlening te optimaliseren, wordt de samenwerking met Stichting Consortium Beroepsonderwijs geïntensiveerd. 

Slagingspercentage van 100% op Stedelijk College Zoetermeer

2014-05-17 08:34:53

De cijfers zijn nog niet officieel bekend, maar het Stedelijk College Zoetermeer kan alvast vermelden dat de score voor het landelijk praktijkexamen (CSPE) 100% is. Alle derdejaars leerlingen van Vakcollege Techniek én Mens & Dienstverlenen hebben hun praktijkexamen gehaald.

CSG Liudger in Drachten wordt Vakcollege

2014-05-15 10:41:30

Goed nieuws uit Friesland! Vanaf schooljaar 2015-2016 is CSG Liudger in Drachten officieel Vakcollege. De school gaat zowel de Vakroute Techniek als Mens & Dienstverlenen aanbieden. Woensdag 14 mei tekenden locatiedirecteur Teo de Groot en Johan van de Grift, directeur van Vakcollege Groep, de samenwerkingsovereenkomst. 

Binnengluren bij...Vakcollege Steenwijk

2014-05-15 06:40:19

Eens in de zoveel tijd gluren we binnen bij één van de vele Vakcolleges in het land. We spieken stiekem in de lasstraat van Vakcollege Techniek en kijken hoe het er aan toe gaat in de kapsalon, keuken of ‘zorghoek’ van Mens & Dienstverlenen. Vrijdag 9 mei waren we te gast op RSG Trompmeesters in Steenwijk. Techniekdocent Klaas Molenkamp leidde ons rond.

Bijna 200 aanmeldingen Vakcollege Gorinchem

2014-05-13 14:08:01

Henri van Breugel, directeur van het Vakcollege CS De Hoven in Gorinchem, kon zijn ogen niet geloven toen hij het aantal nieuwe aanmeldingen voor de Vakroute Techniek zag. Maar liefst 197 leerlingen meldden zich aan voor het eerste jaar. Een record tot dusver. Bij deze feliciteren we CS De Hoven Gilde met deze mooie prestatie.

2e versie syllabi nieuwe profielen beschikbaar

2014-05-08 10:27:41

De 2-versies van de syllabi voor de vernieuwde vmbo profielen zijn beschikbaar. Download de syllabi op de website van het College voor Examens.

Nieuwe examenprogramma’s pas in 2016-2017 ingevoerd

2014-05-06 12:14:06

Het advies van de regiegroep Vernieuwing Vmbo om de pilotperiode voor het nieuwe beroepsgerichte examenprogramma op te schorten is opgevolgd door staatssecretaris Dekker van OCW. De nieuwe examenprofielen zullen allemaal tegelijk worden ingevoerd vanaf schooljaar 2016-2017. Dat laat de staatssecretaris in een brief weten aan de regiegroep.

Girlsday: Vakcolleges interessereren meiden voor techniek

2014-04-24 08:00:00

Het is Girlsday, de jaarlijkse dag waarop meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar kennis kunnen maken met technische beroepen. Hoe werkt een drone? Kun je een huis ontwerpen met 3D-techniek? En hoe maak je een app? Op dit soort vragen krijgen de meiden antwoord. 305 bedrijven en 8400 meisjes nemen deel aan het evenement. Ook verschillende Vakcolleges hebben zich aangemeld. 

Vernieuwing vmbo & Vakroute

2014-04-17 14:07:36

De vernieuwing van het vmbo is in volle gang. Vakcollege Groep vernieuwt op dit moment de leermiddelen voor de Vakroute, zodat Vakcolleges per 1 augustus 2014 kunnen starten met de nieuwe examenprogramma's. Bent u benieuwd voor welke profielen wij leermiddelen ontwikkelen en wat de stand van zaken is  van de vernieuwing op landelijk niveau? Lees het hier. 

Ontwikkeling instrumenten met SLO

2014-04-17 12:48:52

In opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werkt Vakcollege Groep samen met SLO, nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, instrumenten uit waarmee Vakcolleges een doorlopend beroepsgericht examenprogramma vanaf leerjaar 1, 2 of 3 kunnen ontwerpen.

Techniekmeiden Gorinchem winnen aanbevelingsprijs

2014-04-14 13:09:01

De meiden van Vakcollege Techniek in Gorinchem zijn in de prijzen gevallen tijdens de OTIB Instalawards. Met hun project 'Meiden en Techniek' wonnen ze de aanbevelingsprijs van 500 euro. Van harte gefeliciteerd dames!

Vakcolleges wederom goed vertegenwoordigd in Keuzegids 2014

2014-04-01 12:25:23

De Keuzegids 2014 is uit. Deze gids, bedoeld om 'achtstegroepers' een overzicht te geven van de beste middelbare scholen in hun regio, beoordeelt onderwijsinstellingen op hun prestaties. Ook in 2014 worden verschillende Vakcolleges in Nederland genoemd. Het Christelijk College Groevenbeek in Ermelo behaalde zelfs de eerste plek in de provincie Gelderland. Ook Vakcollege Amersfoort behaalde de beste resultaten in de provincie Utrecht.

Vakcolleges in de prijzen bij Skills Talents

2014-03-27 14:52:32

Een groot aantal Vakcolleges is in de prijzen gevallen bij Skills Talents 2014, de landelijke teamvakwedstrijden voor laatstejaars vmbo’ers in vakmanschap. Het team van het Gomarus College uit Groningen won zelfs een gouden plak bij het onderdeel ‘Bouwen, Wonen & Interieur’. Vakcolleges gefeliciteerd met deze mooie prestaties!

Vakcollege Sevenwolden wint Vakevent Techniek 2014

2014-03-20 12:15:01

Vakcollege Sevenwolden is de winnaar van Vakevent Techniek 2014. De jury was onder de indruk van de originaliteit en vakkundigheid van de Knettergekke Kettingreactie van de tweedejaars leerlingen. "Daarnaast is de video op een zeer heldere manier in beeld gebracht. Een knap staaltje vakmanschap", aldus de jury. Van harte gefeliciteerd met deze knappe prestatie!

Interview: Dendron College in Horst wordt Vakcollege

2014-03-19 08:54:44

Nederland is weer een Vakcollege rijker. Het Dendron College uit het Limburgse Horst, onder de rook van Venlo, biedt vanaf schooljaar 2014/2015 de Vakroutes Techniek en Mens & Dienstverlenen aan. Sectordirecteur vmbo van het Dendron College, Zwanetta Por, over de keuze om Vakcollege te worden.

Ruim 200 docenten bezoeken Docentendag

2014-03-13 18:06:00

Donderdag 13 maart organiseerde Vakcollege Groep voor de vijfde maal de landelijke Docentendag. Ook deze editie werd weer druk bezocht. Ruim 200 docenten van Vakcolleges uit heel Nederland kwamen bijeen voor workshops en inspirerende ontmoetingen. Bekijk de foto’s.

Voorbereidingen Vakevent Techniek 2014: ISG Arcus Lelystad

2014-03-07 20:34:53

Tweedejaars leerlingen van ISG Arcus uit Lelystad doen mee met het Vakevent Techniek. In deze wedstrijd tussen verschillende Vakcolleges moeten leerlingen een Knettergekke Kettingreactie bouwen. Vakcollege Groep ging op bezoek in Lelystad om te kijken hoe de zaken er voor staan. Bekijk de foto's en de video!

Hans de Boer benoemd als voorzitter VNO-NCW

2014-02-27 14:23:09

Hans de Boer, één van de initiatiefnemers van de Vakcolleges en lid van de Raad van Advies van Vakcollege Groep, is benoemd tot voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De Boer volgt hiermee Bernard Wientjes op, die de functie negen jaar heeft uitgeoefend. De Boer start per 1 juli 2014 met zijn nieuwe functie.

Vakcolleges organiseren Après Cito Party, Gouden Handjes Dag en Cupcake Trofee

2014-02-17 13:02:23

Vakcolleges door het hele land organiseren rond deze tijd van het jaar open dagen en doe-middagen om basisscholieren kennis te laten maken met de Vakroute. Sommige scholen pakken het heel origineel aan. Zo organiseert het Esdal College in Emmen een Cupcake Trofee voor leerlingen uit groep 7 en 8. Het Edison College in Apeldoorn verzorgde een heuse Après Cito Party voor leerlingen die de Citotoets net hebben afgerond. Prachtige initiatieven die we u niet wilden onthouden.

Binnengluren bij... Vakcollege Schiedam

2014-02-10 10:52:16

Eens in de zoveel tijd gluren we binnen bij één van de vele Vakcolleges in het land. We spieken stiekem in de lasstraat van Vakcollege Techniek en kijken hoe het er aan toe gaat in de kapsalon, keuken of ‘zorghoek’ van Mens & Dienstverlenen. Donderdag zes februari waren we te gast op de open dag van het Lentiz | LIFE College in Schiedam.

Nieuwe training

2014-02-10 08:21:34

Er is een nieuwe training beschikbaar. De training Geïntegreerd werken aan AVO- en beroepsontwikkeling binnen Mens & Dienstverlenen vindt plaats op dinsdag 11 maart.

Vakcollege Laren bouwt gemotoriseerde skelter

2014-01-27 13:49:28

Leerlingen van Vakcollege de Brink in Laren hebben de afgelopen weken aan een gezamenlijk project gewerkt. Leerlingen van verschillende afdelingen bouwden een gemotoriseerde skelter.

Landelijke Docentendag op donderdag 13 maart

2014-01-16 15:19:42

Op donderdag 13 maart 2014 organiseert Vakcollege Groep voor de vijfde maal de landelijke Docentendag. Net zoals voorgaande jaren zal deze dag plaatsvinden in Conferentiecentrum Mennorode in Elspeet. De Docentendag staat in het teken van de invoering van de nieuwe examenprogramma’s in het vmbo.

Minister beleeft Vakroute op Vakcollege Amersfoort

2014-01-06 12:06:00

Kan het voortgezet onderwijs jongeren opleiden tot excellente vakmensen? Op die vraag zal minister Jet Bussemaker van OCW op woensdag 8 januari aanstaande, na een werkbezoek aan Vakcollege Amersfoort, volmondig “ja!” antwoorden. Tijdens het werkbezoek zal zij door leerlingen en medewerkers van verschillende Vakcolleges en de directie van Vakcollege Groep, worden bijgepraat over de Vakroute.

Reserveer in uw agenda: Docentendag 2014

2013-12-19 12:36:57

Op 13 maart 2014 organiseert Vakcollege Groep in Conferentiecentrum Mennorode in Elspeet, de landelijke Docentendag. Deze dag, speciaal voor docenten en projectleiders van Vakcolleges, staat in het teken van kennisdeling, ontmoeting en het opdoen van inspiratie.

Binnengluren bij Beroepsonderwijs aan Zee

2013-12-11 08:31:31

Het waait altijd in Den Helder, ook als het niet waait. Sinds kort is het echter een frisse wind die door de stad wervelt. Beroepsonderwijs aan Zee, aan de Drs. Bijlweg, biedt sinds vier jaar Vakcollege Techniek aan. Het aantal leerlingen dat voor Techniek kiest verdrievoudigde daarmee.

Verslag Projectleidersdag 2013

2013-12-09 23:01:00

21 november vond de landelijke Projectleidersdag plaats. De dag stond in het teken van de vernieuwing van de examenprogramma's. Vakcollege Groep dankt alle deelnemers voor hun enthousiasme en inzet.

“Vmbo, mbo en werkgevers hebben elkaar nodig”

2013-12-04 11:14:48

Vakcollege Eindhoven gaat samenwerken met het Summa College (ROC) en vijf grote regionale zorginstellingen. “Vmbo, mbo en werkgevers hebben elkaar nodig om onderwijsinhoud af te stemmen, de opleiding aantrekkelijk te maken en samen de verantwoordelijkheid te nemen voor het goed opleiden van toekomstige werknemers”, vertelt Jacques Wilbers, directeur van Vakcollege Eindhoven.

Paul Rosenmöller in Raad van Advies Vakcollege Groep

2013-12-03 14:55:40

Sjoerd Slagter droeg op 28 november op de Algemene Ledenvergadering van de VO-raad de voorzittershamer over aan Paul Rosenmöller. Omdat de voorzitter van de VO-raad zitting neemt in de Raad van Advies van Vakcollege Groep, heeft Rosenmöller ook deze positie van Slagter overgenomen.

Goede scores Vakcolleges in Dronkers-lijst

2013-11-25 10:03:29

Al zestien jaar beoordeelt onderwijssocioloog Jaap Dronkers middelbare scholen met een cijfer op een schaal van 1 tot 10. Dit doet hij op basis van het gemiddelde cijfer dat scholen haalden voor het centraal eindexamen (CE). In de beoordeling van dit jaar hebben een aantal Vakcolleges de hoogst haalbare score behaald op basis van de resultaten in het schooljaar 2011/2012.

Vakcolleges in actie voor Filipijnen

2013-11-18 16:16:25

Door het hele land komen mensen in actie voor de Filipijnen. Op allerlei manieren wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan. Ook op verschillende Vakcolleges, zo blijkt.

Op zoek naar een trainingsruimte?

2013-11-14 16:31:00

Bent u als organisatie op zoek naar een prettige locatie voor trainingen of bijeenkomsten op een centrale en goed bereikbare plek? Op het kantoor van Vakcollege Groep aan de Printerweg 38 in Amersfoort kunt u terecht voor diverse ruimtes tegen een aantrekkelijk tarief.

Meld u aan voor Vakevent 2014

2013-11-12 09:05:00

Na een succesvolle pilot van afgelopen jaar, wordt ook dit schooljaar het Vakevent georganiseerd. Vind u het leuk om uw leerlingen uit leerjaar 2 mee te laten doen aan deze spannende wedstrijd tussen leerlingen van diverse Vakcolleges? Meld u dan voor 20 december aan.

Leerlingengroei Vakcollege Gorinchem

2013-11-11 10:16:20

Het Kennis- en adviescentrum voor technisch vakmanschap, Kenteq, volgt sinds 2004 de ontwikkeling en regionale verdeling van het aantal vmbo-leerlingen in de Elektro-, Installatie- en Metaaltechniek (EIM). Het aantal leerlingen binnen dit profiel daalt jaarlijks, zo blijkt uit de cijfers. In de hele sector techniek is een daling te zien.

Vakcolleges in de VO Gids

2013-11-01 16:48:00

De Vakroute en alle Vakcolleges staan, net als voorgaande jaren, prominent in de VO Gids van 2014. De VO Gids is een jaarlijkse uitgave voor 'achtstegroepers' (en hun ouders), zodat zij zich kunnen oriënteren op een keuze voor een vervolgopleiding. De gids geeft een overzicht van alle scholen in Nederland, verdeeld per regio.

Meld u aan voor de Projectleidersdag 2014

2013-10-30 08:47:44

Op 21 november 2013 organiseert Vakcollege Groep de landelijke Projectleidersdag. Deze dag staat in het teken van het nieuwe examenprogramma binnen de Vakroute. De landelijke Projectleidersdag vindt plaats van 10.00 tot 17.00 uur in conferentiecentrum Mennorode, Apeldoornseweg 185 te Elspeet.

Leerlingen Vakcollege Steenwijk maken kunstaas

2013-10-24 15:27:19

Docent Klaas Molenkamp en zijn leerlingen, van RSG Trompmeesters in Steenwijk, stonden onlangs met een mooi verhaal in de Steenwijker Courant. Molenkamp liet leerlingen hun eigen kunstaas ontwerpen en maken. Hoewel de visvangst een beetje tegenviel, zijn het prachtige werkstukken geworden. De docent vertelt bovendien wat er essentieel is aan het Vakcollege.

Vakcollege Sevenwolden verkoopt opgeknapte auto

2013-10-16 09:38:32

Vakcollege Sevenwolden biedt te koop aan: een VOLVO 850 GLT E2 Sedan. De Volvo is volledig opgeknapt, schoongemaakt en hersteld door de Vakcollege-leerlingen van de afdeling Voertuigentechniek. Uiteraard onder begeleiding en met hulp van de docenten. 

Voorzitter SER: "Vakcolleges buitengewoon inspirerende ontwikkeling"

2013-09-17 10:24:19

Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, schrijft een betoog in de septemberuitgave van SBB Verdieping. In deze maandelijkse uitgave van de stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven benadrukt Draijer het belang van vakopleidingen voor een gezonde economie. Specifiek roemt de voorzitter de Vakcolleges als 'buitengewoon inspirerende ontwikkeling'.

Thema ‘DementieEnDan’ beschikbaar

2013-09-12 08:35:39

Het thema ‘DementieEnDan’ voor leerjaar 3 van Vakcollege Mens & Dienstverlenen is als pdf-invulbare versie beschikbaar op onze website. Het is een bijzonder thema, waarbij leerlingen leren omgaan met demente cliënten. In de lesbrieven wordt het bekijken van videoclips geïntegreerd in de activiteiten van de lesbrieven.

Duhamel College maakt film 'Leerling als aannemer'

2013-09-02 11:43:50

Het Duhamel College heeft het project ‘Bouwen aan een kamer' op film gezet. In de film kun je zien hoe leerlingen in de richtingen elektro- , bouw-, installatie-, en metaaltechniek binnen Vakcollege Techniek samenwerken. Zie hier de film over het project.

Start 8 nieuwe Vakcolleges in schooljaar 2013/2014

2013-08-26 07:08:51

Met de start van het nieuwe schooljaar openen 8 nieuwe Vakcolleges hun deuren. Met 4 nieuwe Vakcolleges Techniek en 4 nieuwe Vakcolleges Mens & Dienstverlenen staat de teller van het totaal aantal Vakcolleges in Nederland op 90. Hiermee zijn de Vakcolleges de grootste groep opleiders in de Techniek en Mens & Dienstverlening in Nederland.

Hoe log ik in op de Vakcollege Community?

2013-08-21 13:00:00

Docenten, leerlingen en werkgevers kunnen zich gratis aanmelden voor de Vakcollege Community, bijvoorbeeld voor het downloaden van leermiddelen. Het is voor scholen belangrijk om te weten dat de oude inloggegevens die werden gebruikt om in te loggen op hetvakcollege.nl niet meer bruikbaar zijn. 

Inschrijving trainingen geopend

2013-08-14 16:02:08

Dit schooljaar start Vakcollege Groep met het organiseren en aanbieden van trainingen voor Vakcolleges. Vanaf 15 augustus 2013 kunnen Vakcolleges zich online inschrijven voor verschillende trainingen.

Vakcollege Groep lanceert nieuwe website

2013-08-12 10:24:46

Vanaf 1 augustus 2013 is de nieuwe website van Vakcollege Groep online: www.vakcollegegroep.nl. Deze website vervangt de oude websites vakcollegetechniek.nl, vakcollegezorg.nl, hetvakcollege.nl en vakgilde.nl.

Persbericht: 100% Vakcollege-leerlingen geslaagd in jaar 3

2013-07-05 07:35:22

Van de Vakcollege-leerlingen die het centraal schriftelijk praktisch examen (CSPE) in het derde jaar hebben afgelegd, is 100% geslaagd. Naast het hoge slagingspercentage is het bijzonder dat deze leerlingen het beroepsgerichte deel van de opleiding een jaar eerder hebben afgelegd dan jongeren op reguliere vmbo-scholen.

Guus en Timo van Vakcollege Amersfoort winnen wedstrijd

2013-06-28 09:39:00

Guus Budding en Timo Stegeman uit Amersfoort zijn in de prijzen gevallen. De tweedejaars leerlingen van Vakcollege Amersfoort deden mee aan een scholenwedstrijd, naar aanleiding van het 525-jarig bestaan van de Koninklijke Marine. Hun inzending bleek het beste en ze wonnen een VIP-dag op de marinebasis in Den Helder.

De Meerwaarde Barneveld wint Vakevent Techniek 2013

2013-06-11 10:03:00

De eerste editie van Vakevent Techniek is een feit. Klas 2b6 van de Barneveldse school maakte volgens de jury van Vakcollege Groep de beste 'Knettergekke Kettingreactie' en mag de titel op zijn naam schrijven. Op de tweede plaats is het Da Vinci College in Roosendaal geëindigd. De derde plaats gaat naar het Kennemer College in Heemskerk. Vakcollege Groep dankt alle deelnemers voor hun enthousiasme en prachtige inzendingen. Vanaf deze plek feliciteren we ook de winnaars met hun prijs: een klimclinic voor de hele klas.

Het Techniekpact: Alle afspraken op een rij

2013-05-29 14:37:00

Het Techniekpact. De afgelopen weken is er veel over geschreven, maar wat houdt het project nu precies in? Het doel is om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek, want het tekort aan geschoolde technici neemt toe. Te weinig jongeren, zowel in het hoger onderwijs als lager onderwijs, volgen een technische opleiding. Hoe gaat het Techniekpact daar eigenlijk verandering in brengen?

VO-raad steunt Vakroute van Vakcollege Groep

2013-04-25 09:46:00

Per september 2012 is VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter toegetreden tot lid van de Raad van Advies van Vakcollege Groep. Als lid van het adviesorgaan zal Slagter met een strategische blik kijken naar de ontwikkelingen van de Vakcolleges en de omgeving waarin Vakcollege Groep opereert. “Ik zie dat de Vakroute door veel scholen gewaardeerd wordt. Als belangenbehartiger van het voortgezet onderwijs in Nederland vind ik het daarom van belang de Vakroute nadrukkelijker te verbinden met de sector”, aldus Slagter.

Bas Nederlands kampioen lassen

2013-04-17 14:06:00

Nederland is weer een laskampioen rijker. Bas ter Steege uit Enter, leerling van het Vakcollege Reggesteyn, won op 30 maart in de categorie BMBE-lassen de eerste prijs. De jury was zeer onder de indruk van het werkstuk van de pas 14-jarige Bas. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL).

Binnengluren bij...Vakcollege Hellevoetsluis

2013-02-21 13:24:00

Op het voormalige eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland, onder de rook van de Rotterdamse haven, ligt het stadje Hellevoetsluis. We zijn vandaag te gast bij Geert de Haan, projectleider op de techniekafdeling van het Helinium College. Vanaf volgend schooljaar is de school officieel Vakcollege Techniek. Hoog tijd om een kijkje te nemen dus.

NRC-artikel 'School met een gouden randje'

2016-02-27 19:43:47

In de zaterdageditie van 27 februari doet NRC in het artikel ‘School met een gouden randje’ uitgebreid verslag van hun onderzoek naar de financiële geldstromen van de voormalige organisatie Vakcollege Groep BV en de rol van de oorspronkelijke initiatiefnemers daarin. 

Het artikel doet verslag van het onderzoek van de NRC naar de mate waarin er sprake is geweest van vermenging van publiek en privaat geld ten gunste van de initiatiefnemers in 2009 van de Vakcollege Groep BV, waaronder VNO/NCW-voorzitter Hans de Boer.

Hoewel de Vakcolleges zelf geen onderwerp zijn is het artikel zeer positief over het onderwijs op scholen die werken volgens het Vakroute concept: “Duizenden leerlingen gaan weer met plezier naar school, de slagingspercentages schieten omhoog en docenten en ouders zijn dolenthousiast. Directeur van de nieuwe stichting Vakcollege Groep Rini Weststraten: “De kracht van de Vakroute en de integriteit van de Vakcolleges staan terecht buiten kijf in het artikel. Wij staan voor een krachtig onderwijsconcept en daarvoor blijven we ons samen met de Vakcolleges onverminderd inzetten. In het belang van jonge vak talenten en hun toekomstige werkgevers.” 

Financiële transacties
Wat er in het verleden is gebeurd, heeft zich buiten de invloedsfeer van de huidige organisatie afgespeeld. Toen USG People kenbaar maakte te gaan stoppen met de BV Vakcollege Groep is alles wat inherent is aan de Vakcolleges en Vakroute overgenomen van USG People door een daartoe nieuw opgerichte Stichting voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Vanuit de contributie-inkomsten van de aangesloten Vakcolleges werkt de Stichting nu aan doorontwikkeling van het concept en ondersteuning van de Vakcolleges. De Stichting beschikt daarnaast over een eenmalige projectsubsidie van het ministerie van OCW.  Deze subsidie is verstrekt voor het ondersteunen van activiteiten van vmbo en mbo scholen gezamenlijk, die gericht zijn op het optimaliseren van het opleidingstraject van vmbo-leerlingen op het mbo. Deze subsidie valt buiten de operationele begroting van de stichting.

Dr Nassau College en Drenthe College verzorgen presentatie werkatelier SPV

2016-02-18 13:36:09

Het Dr. Nassau College (vmbo) en het Drenthe College (mbo) uit Assen hebben gezamenlijk een presentatie verzorgd voor Stichting Platvorm Vmbo. Tijdens een werkatelier voor gevorderde scholen vertelde Huubs Hubbeling ( Projectleider Vakcollege op het Dr. Nassau College) en haar collega Henk Lukken (programmamanager Drenthe College) meer over hun bijzondere samenwerking.

De samenwerking tussen beide scholen is opvallend, omdat deze meerdere uitstroomprofielen betreft. In de praktijk betekent dit dat er vooral op docentenniveau heel regelmatig wordt overlegd om de opleidingen op elkaar te laten aansluiten. Bijvoorbeeld door gezamenlijke projecten, lesstof te laten aansluiten, gastlessen door leerlingen en docenten van het mbo of het koppelen van stages van vmbo- en mbo-leerlingen.

Tijdens de inspirerende presentatie lieten Huubs Hubbeling en haar collega zien dat ze met verschillende overlegvormen streven naar een soepele doorstroom van het vmbo naar het mbo voor iedere opleiding. Bij sommige opleidingen wordt de leerwinst van Vakroute-leerlingen verzilverd doordat zij na het vmbo kunnen instromen in het tweede jaar van het mbo.

bijscholingvmbo.nl van start

2016-02-18 13:27:47

Het nieuw beroepsgerichte vmbo bestaat uit 10 profielen. Vmbo docenten die les gaan geven in een profiel zijn niet voor alle (nieuwe) onderdelen bekwaam. Sinds vorige week kunnen docenten terecht op bijscholingvmbo.nl voor een uiteenlopend cursusaanbod. De bijscholing is onderverdeeld in een aanbod per profiel en profieloverstijgende scholing rond LOB en schoolexamens. 

Tot aan de zomervakantie kunt u zich via de website aanmelden. De scholingen wordt gevalideerd door de Onderwijscoöperatie en telt mee bij het herregistreren van docenten.

Themabijeenkomst I

2016-01-27 08:00:00

Geslaagde première Themabijeenkomsten

De eerste Themabijeenkomst met het thema strategische en tactische keuzes rondom keuzedelen op 18 januari was een succes. Themadeskundigen Jacqueline Kerkhoffs (projectleider nieuw vmbo), Rini Romme (MBO Raad) en Ton de Groot (voorzitter platform techniek en directeur Teylingen College) gaven een dertigtal Vakroute-directeuren en –coördinatoren waardevolle informatie, tips en ervaringen mee. Tijdens een walking-diner werd volop bijgepraat en uitgewisseld.

Een korte opsomming van de ‘oogst’ van deze bijeenkomst: volledige update van de regeling rondom keuzedelen in het nieuwe vmbo; informatie over bevoegdheden van docenten; de mogelijkheden voor afronding van het cspe in leerjaar 3; een kijkje in de keuken van het mbo en de rol van keuzedelen in het mbo; tips en praktijkvoorbeelden van collega-Vakcolleges.

Hier vindt u de volledige presentaties van de sprekers.

Themabijeenkomst I presentatie Jacqueline Kerkhoffs VCG keuzevakken

Themabijeenkomst I presentatie Rini Romme vmbo - mbo

Themabijeenkomst I presentatie Ton de Groot voorlichting nieuwe examens vmbo Vakcollege

Themabijeenkomst I presentatie VCG keuzevakken als hefboom voor maatwerk

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe Vakcolleges: Kampen, Hellevoetsluis & Utrecht

2015-06-30 11:50:42

Praktijkgerichte vmbo’ers opgelet: er zijn weer een aantal nieuwe Vakcolleges in Nederland! Pieter Zandt Scholengemeenschap (Kampen), Helinium Scholengemeenschap (Hellevoetsluis), Via Nova College (Utrecht) en Trajectum College (Utrecht) gaan allemaal hun deuren openen voor jongeren die graag onderwijs volgen volgens de Vakroute. Vakcollege Groep wenst alle scholen veel succes met de voorbereidingen en heet de nieuwe Vakcolleges van harte welkom!

Onderwijsraad pleit voor meer Vakcolleges

2015-06-24 10:46:29

In opdracht van de Tweede Kamer heeft de Onderwijsraad een onderzoeksrapport geschreven over het vmbo. Het rapport maakt duidelijk hoe de positie van het vmbo in het Nederlandse onderwijsstelsel kan worden versterkt. De Onderwijsraad pleit onder andere voor clustering van de basisberoepsgerichte en kaderberoepsgerichte leerwegen en beveelt hierbij aan om ‘ontwerpprincipes, ontleend aan het Vakcollege’ te gebruiken.

Wijziging directie: Johan van de Grift treedt af

2015-06-11 11:32:45

Johan van de Grift, algemeen directeur van Vakcollege Groep, legt per 1 augustus 2015 zijn functie neer. Vanaf die datum gaat Vakcollege Groep verder als Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs. Van de Grift heeft besloten om niet als directeur mee te gaan in deze nieuwe stichting. Mogelijk zal de betrokkenheid van van de Grift op een andere wijze worden ingevuld.

Resultaten enquête gepersonaliseerd leren

2015-06-03 11:56:14

In april hebben leerlingen en docenten van vijf Vakcolleges deelgenomen aan een enquête over de leermiddelen van Mens & Dienstverlenen. Ze hebben vragen beantwoord over hoe zij gebruikmaken van de leermiddelen van Vakcollege Groep. Een deel van de respondenten beantwoordde eveneens vragen over de voordelen van het online platform voor gepersonaliseerd leren, genaamd PulseOn.

23 september: presentatie Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs

2015-06-02 06:02:38

Per 1 augustus 2015 zal Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs de activiteiten van Vakcollege Groep voortzetten. De oprichting van de stichting is een mooie kans om de Vakcolleges op onafhankelijke wijze te bedienen. De concrete plannen van de stichting worden op 23 september gepresenteerd. Bij deze bijeenkomst zal tevens minister Jet Bussemaker aanwezig zijn om de doorontwikkeling van de Vakroute in Nederland te bekrachtigen en ondersteunen.

Missie en doelen Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs

2015-04-17 12:39:10

Donderdag 16 april vond de Algemene Ledenvergadering van de Scholenraad van Vakcolleges plaats. De vergadering stond in het teken van de Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs. Namens het bestuur en de directie van de stichting, presenteerden Johan van de Grift (directie) en Luud Bochem en Peter Holsappel (bestuur) de missie en doelen.

Algemene Ledenvergadering op 16 april in Mennorode

2015-04-08 12:25:56

Donderdag 16 april vindt de Algemene Ledenvergadering van de Scholenraad van Vakcolleges plaats. Tijdens de ALV zal worden ingegaan op de transformatie van Vakcollege Groep naar Stichting Vakmanschap in het Beroepsonderwijs. Projectleiders en directeuren van Vakcolleges zijn van harte uitgenodigd om de ALV bij te wonen.

Trainingen 'Doorlopend leertraject' en 'Stage in de Vakroute' in april

2015-03-25 10:19:33

In april staan verschillende trainingen van Vakcollege Groep op het programma. U kunt zich online aanmelden. 

De Meerwaarde wint Vakevent Techniek 2015

2015-03-17 15:11:09

Vakevent Techniek 2015 is gewonnen door klas 2KV1 van Vakcollege De Meerwaarde in Barneveld. De tweedejaars leerlingen van de Barneveldse school maakten volgens de jury de beste ‘knettergekke kettingreactie’. Van harte gefeliciteerd!

Kennemer College wint Vakevent Mens & Dienstverlenen 2015

2015-03-13 15:55:19

Vakevent Mens & Dienstverlenen is dit jaar gewonnen door klas 2VM van het Kennemer College in Beverwijk. Deze klas organiseerde onder andere een verzorgingsmiddag voor ouderen. De opdracht van Vakevent Mens & Dienstverlenen luidde dit jaar: ‘organiseer een evenement voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken’. De Kennemer meiden hebben dit goed begrepen.

Vakevent 2015: kleding verkopen op de markt

2015-02-20 16:58:57

Tweedejaars leerlingen van het Hondsrug College in Emmen hebben vrijdag 20 februari op de markt kleding verkocht. Lisa, Lisanne en Nedi verzamelden oude kleding van familie, vrienden en klasgenoten en verkochten het vervolgens tijdens de vrijdagmiddagmarkt in de Drentse stad. Van de opbrengst gaan ze speelgoed aanschaffen voor kinderen in het asielzoekerscentrum.

Docentendag op 12 maart: meld u nu aan!

2015-01-22 10:15:15

Op donderdag 12 maart 2015 organiseert Vakcollege Groep voor de 6e keer de landelijke Docentendag. Deze dag, georganiseerd in Conferentiecentrum Mennorode te Elspeet, staat in het teken van het ontwikkelen van een programmalijn binnen de Vakroute. Meld u nu aan!

Nieuw lesmateriaal online op 1 februari

2015-01-21 13:03:58

Sinds 1 februari staan nieuwe leermiddelen voor de Vakroute Techniek en Mens & Dienstverlenen online. Het gaat om leermiddelen uit Fase 1 van de Vakroute. Deze nieuwe leermiddelen zijn gebaseerd op de beroepsgerichte profielvakken van het nieuwe examenprogramma in het vmbo. In thema 2 en 3 komen de nieuwe onderwerpen aan bod en werkt de leerling aan het bereiken van nieuwe doelen.

SG Maarsbergen wordt Vakcollege

2015-01-16 11:08:28

Scholengemeenschap Maarsbergen wordt met ingang van het nieuwe schooljaar Vakcollege. Leerlingen in Zuidoost-Utrecht hebben daarmee de keuze om al vanaf de eerste klas in de praktijk te leren. Door een nauwe samenwerking met het mbo ontstaat een doorlopend onderwijsprogramma en wordt een juiste beroepskeuze vergemakkelijkt. Op 14 januari 2015 tekenden Jenny Oldenhuis, directeur van de Scholengemeenschap Maarsbergen (SGM) en Johan van de Grift, directeur van de Vakcollege Groep de samenwerkingsovereenkomst. Scholengemeenschap Maarsbergen is dan het tweede Vakcollege in de provincie Utrecht. De school zal zowel de Vakroute Techniek als Mens & Dienstverlening aanbieden.

Nieuw Vakcollege in Katwijk

2014-12-17 10:31:16

VMBO Rijnmond in Katwijk wordt komend schooljaar Vakcollege. De overeenkomst tussen Rijnmond en Vakcollege Groep is donderdag 11 december op feestelijke wijze ondertekend door Johan Stevens, algemeen directeur van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Katwijk, en Johan van de Grift, directeur van Vakcollege Groep. Wethouder Gerard Mostert, portefeuillehouder van onderwijs, en ondernemer Bart van Kruistum gaven tijdens deze gelegenheid hun visie op vakgericht onderwijs in Katwijk.

Save the date: Landelijke Docentendag 12 maart 2015

2014-12-10 11:54:41

Op donderdag 12 maart organiseert Vakcollege Groep voor de 6e maal de landelijke Docentendag. Docenten van alle Vakcolleges, die betrokken zijn bij Techniek en Mens & Dienstverlenen, komen uit het hele land bijeen voor kennisdeling, ontmoeting en inspirerende uitwisseling. Uiteraard zijn ook projectleiders van harte welkom!

Leermiddelen loopbaanoriëntatie fase 1 online

2014-12-10 10:29:03

De leermiddelen voor loopbaanoriëntatie in fase 1 van de Vakroute zijn beschikbaar via de website. De lesbrieven richten zich op de loopbaancompetenties zoals omschreven in het nieuwe beroepsgerichte examenprogramma en kunnen gebruikt worden als input voor het loopbaandossier en de loopbaangesprekken.

Ontwikkeling leermiddelen samen met Consortium Beroepsonderwijs

2014-12-08 11:16:05

Vakcollege Groep en het Consortium Beroepsonderwijs gaan gezamenlijk leermiddelen ontwikkelen, afstemmen en uitgeven, gebaseerd op de 4 fases van de Vakroute. Het gaat om leermiddelen voor 3 profielen Techniek (BWI, PIE, M&T) en drie profielen Mens & Dienstverlenen (Z&W, E&O, HBR). De komende maand worden de kaders voor de samenwerking vastgelegd. 

Trainingen in januari en februari 2015

2014-12-07 14:30:36

In het nieuwe jaar staan alweer verschillende trainingen van Vakcollege Groep op het programma. Bijvoorbeeld de training 'Werken met de lesbrieven voor de Vakroute', speciaal bedoeld voor nieuwe docenten van Vakcolleges. Of 'Het voeren van loopbaangesprekken in de Vakroute', waarin handvatten worden aangereikt om LOB naar een hoger plan te tillen binnen de Vakroute op uw school. Docenten en projectleiders van Vakcolleges kunnen zich nog steeds aanmelden voor de trainingen. Hieronder een overzicht van de trainingen in januari en februari 2015. Let op! De meeste trainingen bestaan uit twee dagdelen.

Training 'Stage in de Vakroute' op 9 en 10 december

2014-11-26 10:14:08

Dinsdag 9 en woensdag 10 december organiseert Vakcollege Groep de training 'Stage in de Vakroute'. Hoe geeft u vorm en inhoud aan de stage van uw leerlingen, zodat zij optimaal gebruik maken van deze leerzame periode? De training voor Vakcollege Mens & Dienstverlenen vindt plaats op 9 december, de training voor Vakcollege Techniek op 10 december. Meld u nu aan! Er zijn nog plaatsen vrij.

Meer weten over Vakcolleges en de Vakroute?

2014-11-12 13:02:37

Wilt u als directie van een vmbo- of mbo-instelling meer weten over de Vakcolleges en de Vakroute? Dan bent u van harte welkom om de kennismakingsbijeenkomst bij te wonen die Vakcollege Groep op 20 november 2014 organiseert.

Vakevent 2015: deelnemers van start

2014-11-11 09:12:05

De deelnemers van het Vakevent 2015 zijn bekend en kunnen van start! Vakcollege Groep wenst alle leerlingen en docenten heel veel succes met deze leerzame en spannende wedstrijd.

Gezocht: deelnemers pilot gepersonaliseerd leren

2014-11-10 09:56:43

Wilt u als school ervaring op doen met een digitale leeromgeving waarin de behoefte van de individuele leerling centraal staat? Meld u dan aan voor de pilot PulseOn, een digitaal platform voor gepersonaliseerd leren. We zoeken een aantal Vakcolleges die met 2 klassen of groepen uit leerjaar 2, een onderzoeksgroep en een controlegroep mee willen werken aan de pilot. De pilot vindt begin 2015 plaats.

Routekaart naar profielen

2014-11-06 10:31:36

Het ministerie van OCW heeft een ‘Routekaart naar profielen’ ontwikkeld. Deze kaart en de bijbehorende omzettingstabel kan scholen helpen bij de beslissing over de vraag welke profielen zij mogen en kunnen aanbieden.

Vakcolleges in VO-magazine

2014-11-04 14:08:43

In de september-editie van het VO-magazine (uitgave van de VO-raad) is een artikel opgenomen over de link die de Vakcolleges hebben met de beroepspraktijk. "Ik zie bemoedigende resultaten: Vakcollege-leerlingen scoren beter voor het veiligheidsdiploma. Roc's zien ook dat deze leerlingen sterker binnenkomen, ze hebben meer vakkennis en een goede werkhouding", aldus Peter Holsappel, directeur van het Gomarus College (Vakcollege Techniek en Mens & Dienstverlenen). 

Ook Vakroute Mens & Dienstverlenen op CSG Reggesteyn

2014-11-03 16:18:07

Vanaf augustus 2015/2016 zal CSG Reggesteyn in Nijverdal de Vakroute Mens & Dienstverlenen aanbieden. Donderdag 30 oktober ondertekenden directeur Gerard Rutterkamp van CSG Reggesteyn en Johan van de Grift, directeur van Vakcollege Groep, de samenwerkingsovereenkomst. We wensen alle medewerkers van de Overijsselse school veel succes bij het implementeren van deze nieuwe Vakroute!

Vakcollege Roosendaal in Dagblad Trouw

2014-10-22 08:48:26

Woensdag 22 oktober verscheen in Dagblad Trouw een reportage over het Vakcollege in Roosendaal (Da Vinci College). Onder andere directeur Joseph Dekkers, docent Jeffrey Raaijmakers en leerling Joeri Jacobs komen aan het woord. Ook Maurice Lemmens, directeur van staalbedrijf ASK Romein, waarmee het Da Vinci College veel samenwerkt, werd geïnterviewd.

Workshop 'LOB in de praktijk' op LOBlands

2014-10-09 06:00:00

Vakcollege Groep verzorgt op het festival LOBlands de workshop ‘LOB in de praktijk: visie en uitwerking van Vakcollege Groep’. Het festival, dat wordt georganiseerd door het project Stimulering LOB en de VO-raad vindt plaats op 30 oktober. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om de workshop te volgen.

Workshop ‘Slim Shoppen’

2014-10-07 15:09:21

Vakcollege Groep heeft samen met de Stichting Weet Wat Je Besteedt (WWJB) en ACTIAM, de Nederlandse Vereniging voor Inkopers (NEVI) de workshop ‘Slim Shoppen’ ontwikkeld. In deze workshop leren jongeren een goede afweging te maken voor ze een aankoop doen.

Vakcollege Groep is volop in beweging. Beweegt u mee?

2014-10-07 13:00:09

Vmbo-scholen in heel Nederland zijn volop in beweging om een onderwijsprogramma in te richten dat wordt gekoppeld aan het nieuwe vmbo-examenprogramma dat vanaf het schooljaar 2016-2017 van kracht is. Nog 1.5 jaar om deze transformatie voor te bereiden! Vakcollege Groep heeft inmiddels de slag naar de nieuwe programma’s gemaakt en ondersteunt u graag bij het (her)inrichten van uw vmbo-onderwijs met vernieuwde leermiddelen, trainingen en adviezen.

Vakevent: schrijf uw klas in voor 10 oktober!

2014-10-01 08:52:00

Docenten en projectleiders van Vakcolleges opgelet: de deadline voor het Vakevent is nabij! De inschrijving sluit op vrijdag 10 oktober 2014. Meld u daarom snel aan via info@vakcollegegroep.nl onder vermelding van de contactpersoon en de naam van uw school.

Regionale bijeenkomsten: meld u aan!

2014-09-20 10:31:46

Vakcollege Groep organiseert door het hele land regionale bijeenkomsten die in het teken staan van kennisdeling. Projectleiders van Vakcolleges zijn van harte welkom om tijdens deze bijeenkomsten kennis en ervaring uit te wisselen over verschillende onderwerpen binnen de Vakroute.

Start 10 nieuwe Vakcolleges in schooljaar 2014/2015

2014-09-10 07:06:06

Amersfoort, 9 september 2014 – Met de start van het nieuwe schooljaar openen 10 nieuwe Vakcolleges hun deuren. Met 5 nieuwe Vakcolleges Techniek en 5 nieuwe Vakcolleges Mens & Dienstverlenen staat de teller van het totaal aantal Vakcolleges in Nederland op 92.

Vrienden van het Vakcollege in Capelle uitgebreid

2014-09-08 13:25:05

Sportief Capelle, een stichting die alle sportgelegenheden in Capelle aan den IJssel beheert en coördineert, heeft zich aangesloten bij de ‘Vrienden van het Vakcollege’ van het Comenius College. De samenwerking werd bekrachtigd door de ondertekening van een convenant door de directie van beide organisaties.

Meld u aan voor bijeenkomsten regionale kennisdeling

2014-09-08 10:49:40

In september en oktober organiseert Vakcollege Groep regionale bijeenkomsten die in het teken staan van kennisdeling. Projectleiders van Vakcolleges komen bij elkaar om kennis en ervaring uit te wisselen over verschillende onderwerpen binnen de Vakroute.

Nieuwe folder voor Vakcollege Mens & Dienstverlenen

2014-09-05 07:00:00

Er is voor het schooljaar 2014/2015 een nieuwe folder gemaakt voor Vakcollege Mens & Dienstverlenen. Vakcolleges kunnen deze folder inzetten ter promotie.  

Doe met uw klas mee aan het Vakevent!

2014-09-03 10:40:00

Ook in het schooljaar 2014/2015 organiseert Vakcollege Groep het Vakevent: een leerzame en spannende wedstrijd voor Vakcollege-leerlingen uit leerjaar 2. Meedoen is dit jaar nog eenvoudiger: de wedstrijdopdracht is een lesbrief die u op een zelf gekozen tijdstip (okt – febr) kunt integreren in uw lesprogramma. Het Vakevent: leerzaam en motiverend voor uw leerlingen en een mooie manier om uw school in de belangstelling te zetten! Meld u voor 10 oktober 2014 aan via info@vakcollegegroep.nl onder vermelding van de contactpersoon en de naam van uw school.

Directeuren-/projectleidersdag op 20 november

2014-09-02 14:33:11

Op donderdag 20 november organiseert Vakcollege Groep een landelijke conferentie voor projectleiders en directeuren van Vakcolleges. Het wordt een dag vol inspirerende workshops, actuele informatie, kennisdeling en ontmoeting.

Leermiddelen op basis van nieuwe examenprogramma online

2014-08-20 08:29:09

Vakcollege Groep is deze zomer begonnen met het vernieuwen van leermiddelen. De vernieuwing van zowel de leermiddelen Techniek als Mens & Dienstverlenen gebeurt op basis van de nieuwe concept-examenprogramma’s voor het vmbo. Inmiddels zijn de eerste lesbrieven te downloaden vanaf de website. Ga naar Inloggen>Downloads>Leermiddelen nieuwe examenprogramma.

18 september afscheid Hans de Boer en ALV Scholenraad

2014-08-05 13:33:33

Hans de Boer, voormalig voorzitter van de Raad van Advies van Vakcollege Groep en één van de grondleggers van de Vakcolleges, is sinds 1 juli 2014 voorzitter van ondernemersorganisatie VNO/NCW. Op 18 september aanstaande verzorgt hij na afloop van de Algemene Ledenvergadering van de Scholenraad een inleiding en nemen wij de tijd om Hans de Boer te bedanken voor zijn inzet en officieel afscheid van hem te nemen.

Start inschrijven trainingen schooljaar 2014/2015

2014-07-31 11:42:54

Het overzicht van de trainingen van Vakcollege Groep voor het schooljaar 2014-2015 staat online en de inschrijvingen voor de trainingen zijn geopend.

Samenwerking Vakcollege CS de Hoven en ROC Rivor

2014-07-10 07:09:18

Het Vakcollege Techniek van CS de Hoven (locatie Gilde) en ROC Rivor willen een extra impuls geven aan het technisch beroepsonderwijs in de regio en gaan hiervoor een intensieve samenwerking aan. Leerlingen kunnen met ingang van aankomend schooljaar zowel een vmbo- als een mbo-diploma halen op de locatie van het technisch Vakcollege in Gorinchem.

Bossche Vakschool organiseert zeepkistenrace

2014-07-03 14:14:46

Vrijdag 27 juni hield de Bossche Vakschool onder de noemer ‘Tech Challenge’ een zeepkistenrace. Op het Burgemeester Loeffplein streden leerlingen van de Vakroute om de ‘Grand Prix’ van Den Bosch.

Hans de Boer: Vakcolleges stimuleren vakmanschap

2014-07-01 14:46:55

Op 30 juni 2014 nam Hans de Boer, een van de initiatiefnemers van de Vakcolleges, de voorzittershamer over bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Tijdens de voorzitterswisseling liet de Boer in een kennismakingsvideo zien waar hij vandaan komt, waarbij onder andere de Vakcolleges aan bod kwamen. Bekijk de video hieronder.

Aanpassingen trainingsaanbod

2014-06-17 14:45:03

Naar aanleiding van input van de onderwijskundige denktank van Vakcollege Groep en de evaluatie van de trainingen zal het trainingsaanbod worden aangepast. Vanaf het schooljaar 2014/2015 zal er een training voor nieuwe docenten en een training voor Vakcollege Coaches worden toegevoegd.

LOB in de Vakroute

2014-06-17 07:19:06

Veel Vakcolleges zijn nieuwsgierig naar de leermiddelen voor loopbaanoriëntatie in de Vakroute. Het thema krijgt een vaste plek in alle lesbrieven en we ontwikkelen een voorbeeld-loopbaandossier, inclusief opdrachten. Ook maken we een 'Loopbaanoriëntatie-planner' voor de invoering van loopbaanoriëntatie vanaf leerjaar 1 in de Vakroute.

Nieuwe thema’s Mens & Dienstverlenen

2014-06-16 14:54:13

Het onderwijskundige team van Vakcollege Groep is momenteel bezig de leermiddelen voor leerjaar 2 te verbreden van Zorg naar Mens & Dienstverlenen. Daarbij worden vijf thema’s gehanteerd die ieder een eigen invalshoek hebben. De leermiddelen voor het eerste thema van leerjaar 2 (thema 7) zijn binnen enkele weken te downloaden via onze website.

Jaaragenda 2014/2015

2014-06-16 07:51:25

Ook in het komende schooljaar staat de agenda van Vakcollege Groep weer vol bijeenkomsten en evenementen. Bekijk de jaaragenda en neem de voor u belangrijke data alvast over in uw agenda.

OCW: inzet Vakroute bij versterken vakmanschapsroute

2014-06-02 13:44:49

Minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van OCW willen Vakcollege Groep de ruimte geven om met de Vakroute de door OCW geïnitieerde vakmanschapsroute te versterken. Dat schrijft de minister in een brief die zij vandaag stuurde aan de Tweede Kamer.

Leerlingen sleutelen op Walibi Techniekdag

2014-05-26 12:49:52

Op maandag 12 mei zijn leerlingen van basisscholen en middelbare scholen in Lelystad en Dronten, op bezoek geweest in Walibi Holland. ROC Flevoland organiseerde op deze dag, in samenwerking met het welkbekende pretpark, de ‘Walibi Techniekdag’. Tweehonderd kinderen, waaronder leerlingen van Vakcollege ISG Arcus, ontdekten wat er allemaal aan techniek komt kijken op een attractiepark. 

Leerlingen Vakcollege Hoorn maken lipdub

2014-05-16 12:09:55

De leerlingen van Vakcollege Mens & Dienstverlenen van Tabor d'Ampte uit Hoorn maakten met zijn allen een lipdub. In de lipdub komen onder andere het restaurant, het verzorgingslokaal en het schoolplein voorbij.

Wijziging directie Vakcollege Groep

2014-05-15 07:39:43

 

Leo Houwen, algemeen directeur van Vakcollege Groep, gaat per juni 2014 met pensioen. Johan van de Grift, momenteel directeur onderwijs, zal Leo opvolgen als algemeen directeur. Lees het afscheidswoord van Leo Houwen hieronder.

Verbreding van Zorg naar Mens & Dienstverlenen

2014-05-14 14:15:42

De leermiddelen van leerjaar 2 voor de Vakroute Mens & Dienstverlenen worden in de komende periode verbreed van Zorg naar Mens & Dienstverlenen. Wij zullen voor eind juni de leermiddelen van de eerste drie thema’s via de website beschikbaar stellen.

Praat mee over de vernieuwde leermiddelen

2014-05-13 13:44:13

Vakcollege Groep werkt hard aan het actualiseren van de leermiddelen op basis van de vernieuwde beroepsgerichte programma’s. Bij de start van het volgend schooljaar zijn de eerste producten beschikbaar via de website. Wij vinden het belangrijk dat docenten er straks goed mee uit de voeten kunnen. Daarom hechten wij veel waarde aan uw mening over het materiaal.

Leerlingen runnen KANtine in Sneek

2014-05-07 13:27:08

Vakcollege Bogerman in Sneek heeft een bijzonder project opgezet. De kantine in de school wordt volledig gerund door Vakcollege-leerlingen. Op ambachtelijke wijze bereiden leerlingen iedere dag gezonde broodjes, verse soepen en frisse sapjes. Zoveel mogelijk met verantwoord verbouwde producten uit de streek. Omdat de nadruk op het Vakcollege in Sneek ligt op het ontwikkelen van vaardigheden, wordt KAN in KANtine met hoofdletters geschreven.

Leerlingen Vakcollege Velsen openen stadhuis

2014-04-29 08:23:15

Tijdens de opening van het stadhuis Velsen in IJmuiden hebben de Vakcollege-leerlingen van het Technisch College Velsen een goed staatje techniek neergezet. Niks lintje knippen of doek naar beneden trekken, de leerlingen bouwden samen met leerlingen van het Maritiem college een kettingreactie, die prinses Margriet kon starten met een druk op de knop.

Vakcollege-leerlingen winnen zonnepanelen

2014-04-24 07:35:18
Vakcollege-leerlingen winnen zonnepanelen

Het Vakcollege Techniek van het Kennemer College uit Heemskerk heeft zes zonnepanelen gewonnen. De school heeft de zonnepanelen gewonnen via een battle tijdens de innovatieve en duurzame bedrijvendag IJmond 2014.

Column | Trots op de Vakroute

2014-04-17 14:06:05

In 2010 is het Gomarus College, de school waar ik werkzaam ben als directeur vmbo, Vakcollege geworden. Een beslissing die wij nooit hebben betreurd. Ik vind dat de komst van de Vakroute één van de meest ingrijpende en meest unieke veranderingen in het onderwijs is van de laatste jaren. 

Vakcolleges in Volkskrant en Didactief

2014-04-15 12:08:35

Vakcolleges stonden de afgelopen maand in de belangstelling van verschillende media. In de Volkskrant-bijlage ‘Werken in het onderwijs’ van 12 april is een reportage opgenomen over de Vakcolleges. Het artikel belicht de Vakroute en geeft een kijkje in de keuken van de Bossche Vakschool uit Den Bosch en Vakcollege Sevenwolden uit Heerenveen.

Helinium en ROC tekenen overeenkomst

2014-04-08 10:02:23

Het Vakcollege in Hellevoetsluis (Helinium College) heeft op 17 maart een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Scheepvaart & Transport College (ROC) in Rotterdam en Brielle. Vanaf volgend schooljaar gaan de scholen op meerdere vlakken samenwerken.

Leermiddelen Thema 6 Mens & Dienstverlenen vernieuwd

2014-04-01 11:32:01

Thema 6 ‘Ik en mijn toekomst’ van leerjaar 1 Vakcollege Mens & Dienstverlenen is vernieuwd. De leermiddelen zijn te downloaden vanaf deze website. Ga naar Inloggen > Downloads > Leermiddelen Mens & Dienstverlenen.

Esdal College wint Vakevent Mens & Dienstverlenen 2014

2014-03-20 15:26:40

De uitslag van Vakevent Mens & Dienstverlenen 2014 is bekend. In een zinderende finale bleek team ‘De Roze Bitches’ van het Esdal College in Klazienaveen de sterkste. Antoinette Pool, Tessa Brinks en Anisa van der Hengel scoorden maar liefst 83,5 van de 100 punten. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie!

“Ook scholen meer aandacht voor arbeidsperspectief”

2014-03-19 12:30:07

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil bij studiekeuze meer aandacht voor de kansen op een baan. Ze vindt het daarom van belang dat jongeren zich goed informeren over wat een opleiding echt inhoudt en wat de kans is om straks ook een leuke baan te vinden. 

"Verleng pilotfase examenprogramma’s"

2014-03-17 14:04:48

De regiegroep ‘Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo’ adviseert om de pilotperiode voor de nieuwe examenprogramma’s met een jaar te verlengen. Dit schrijft de regiegroep op 13 maart in een brief aan staatssecretaris Sander Dekker.

Vakcolleges strijden om titel Vakevent

2014-03-10 07:43:31

Vakcolleges strijden op 20 maart tegen elkaar tijdens het Vakevent, een wedstrijd voor leerlingen van Vakcolleges uit het hele land. Tijdens het Vakevent staat de praktijk centraal en voeren leerlingen opdrachten uit die een relatie hebben tot de richting waar zij voor leren: Techniek of Mens & Dienstverlenen. Het Vakevent is bedoeld om leerlingen nog meer te enthousiasmeren voor hun beroepsrichting.

Meld u aan voor de landelijke Docentendag 2014

2014-03-02 14:49:19

Op donderdag 13 maart 2014 organiseert Vakcollege Groep voor de vijfde maal de landelijke Docentendag. Net zoals voorgaande jaren zal deze dag plaatsvinden in Conferentiecentrum Mennorode in Elspeet. De Docentendag staat in het teken van de invoering van de nieuwe examenprogramma’s in het vmbo. Bekijk het programma. U kunt zich aanmelden op www.mennorode.nl. Vergeet niet om aan te geven welke workshops u wilt bijwonen.

Implementatieproces Vakcolleges onderzocht

2014-02-25 14:55:22

Eindhoven School of Education heeft in samenwerking met IVA Onderwijs het implementatieproces van de Vakroute onderzocht. In het onderzoeksrapport is te lezen op welke wijze vmbo-scholen de Vakroute invoeren en welke factoren daarop van invloed zijn. Klik hier voor het onderzoek. 

Vakroute & vernieuwing vmbo

2014-02-12 13:16:46

De examenprogramma’s in het vmbo worden vernieuwd. In 2017 dienen scholen hun examens in nieuwe stijl af te nemen. Vakcollege Groep werkt daarom aan het aanpassen van de leermiddelen en trainingen op deze vernieuwde examenprogramma’s. Tevens zijn de afgelopen tijd producten ontwikkeld die Vakcolleges ondersteunen bij het implementeren van de nieuwe examenprogramma’s binnen de Vakroute.

Arbeidsmarktperspectief in kaart

2014-02-10 10:34:32

Vakcollege Groep heeft per regio in kaart gebracht hoe het arbeidsmarktperspectief voor mbo-leerlingen er uit ziet. Vakcolleges kunnen op basis van deze gegevens hun opleidingsaanbod bepalen, zodat zij leerlingen opleiden voor beroepen waar banen beschikbaar zijn.

SCP: 'Vakmanschap maakt mbo aantrekkelijker'

2014-01-29 09:10:52

Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is meer ‘focus op vakmanschap’ belangrijk om het mbo aantrekkelijk te maken. Dat blijkt uit het rapport ‘Kansen voor vakmanschap’, dat het SCP heeft gepubliceerd. De onderzoekers vroegen onder andere mbo-studenten in de sector Techniek, Zorg en een aantal creatieve mbo-opleidingen wat hen aantrekt in beroepsgerichte opleidingen. Conclusie: vakmanschap en beroepstrots zijn belangrijke motivaties.

Lesbrief over carrosserie bouwen beschikbaar

2014-01-23 08:13:00

Vakcollege Groep, CarrosserieNL en VOC zijn een samenwerking aangegaan om de interesse voor de carrosseriebouw bij leerlingen te vergroten. Deze samenwerking heeft geresulteerd in drie lesbrieven.

Minister op Vakcollege Amersfoort: “Een grote groep kinderen komt hier tot bloei”

2014-01-09 12:30:43

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap heeft woensdag 08 januari 2014 een bezoek gebracht aan Vakcollege Amersfoort. De minister was enthousiast over de Vakroute, die leerlingen volgen op de Amersfoortse school. “Een ding is me duidelijk. Een grote groep kinderen, die aangesproken wordt op wat ze wél kunnen, komt hier tot bloei”.

Vakcollege Groep wenst u fijne feestdagen en een gelukkig 2014

2013-12-20 10:35:24

Het jaar 2013 loopt op zijn einde. Voor Vakcollege Groep niet alleen het einde van een kalenderjaar, maar tevens de afsluiting van het eerste lustrum. Tijd om stil te staan bij de mooie resultaten die we samen met u hebben bereikt.

Achtstegroepers aan de slag op Gouden Handjesdag in Alkmaar

2013-12-18 15:18:11

Het PCC Oosterhout in Alkmaar organiseerde woensdag 11 december de Gouden Handjesdag. Een ‘doemiddag’ voor leerlingen van groep 8 die later de techniek in willen of juist iets met mensen willen doen. Tijdens de Gouden Handjesdag maakten leerlingen de mooiste werkstukken.

Trainingen 2014

2013-12-10 10:46:00

Ook in 2014 worden er voor Vakcolleges diverse trainingen aangeboden. Bekijk hier welke trainingen er de komende periode plaatsvinden. U kunt zich tevens via de website aanmelden voor de trainingen.

Minister Bussemaker wil mbo's verbeteren

2013-12-06 09:46:51

Minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, wil mbo-opleidingen die goed presteren, belonen met een toelage. Als het aan de minister ligt, kunnen scholen vanaf 2015 extra geld tegemoet zien als ze hun niveau verhogen, voortijdig schoolverlaten tegengaan en een koppeling maken met de arbeidsmarkt.

Vakcollege Groep lanceert Vakrouteplanner

2013-12-04 08:13:55

Vakcollege Groep heeft een praktisch stappenplan ontwikkeld voor een systematische invoering van de vernieuwde beroepsgerichte examenprogramma’s: de Vakrouteplanner.

Regionale bijeenkomsten examenprogramma's

2013-11-27 10:36:28

Vakcollege Groep organiseert op 11 december en op 17 december 2013 regionale bijeenkomsten over de invoering van de vernieuwde examenprogramma’s. Wij nodigen alle docenten, afdelingsleiders en projectleiders van Vakcolleges van harte uit voor deze bijeenkomsten.

Trainingen volgen van Vakcollege Groep?

2013-11-19 15:46:01

Sinds dit schooljaar verzorgt Vakcollege Groep trainingen voor Vakcolleges. De eerste trainingen zijn inmiddels gegeven aan Vakcollege-docenten en -projectleiders vanuit het hele land.

Leerlingen Reggesteyn bouwen pepernotenmachine

2013-11-18 10:16:09

Afgelopen weekend arriveerden Sinterklaas en Zwarte Piet weer in Nederland. De goedheiligman had leerlingen van CSG Reggesteyn uit Rijssen gevraagd om een pepernotenmachine te maken.

"Laat leerlingen maar zien wat ze bij bedrijven kunnen gaan doen. Dat maakt enthousiast"

2013-11-12 09:45:23

Vmbo’ers slecht gemotiveerd en onkundig? Het CSG Reggesteyn in Rijssen bewijst het tegendeel. Jaar na jaar levert het Vakcollege Techniek finaledeelnemers af tijdens de Junior Vakkanjer-wedstrijden. In maart werd de 14-jarige Bas ter Steege Nederlands kampioen BMBE-lassen. “Elk vrij uurtje heb ik geoefend. Wil je iets, dan moet je ervoor gaan.”

Onderwijsraad: Vakcolleges positieve ontwikkeling die steun verdient

2013-11-11 15:15:00

In het rapport "Een smalle kijk op onderwijskwaliteit" noemt de Onderwijsraad de Vakcolleges ‘een positieve ontwikkeling die steun verdient’.

500 basisscholieren bezoeken Doe-dag Meander Gouda

2013-11-11 08:48:32

Ruim vijfhonderd basisschoolleerlingen maakten op vrijdag 8 november kennis met vmbo-school De Meander in Gouda. Als alternatief voor de traditionele rondleiding en de klassikale proefles, werden leerlingen meteen actief aan het werk gezet.

Pilot leren op maat

2013-10-30 10:00:31

In het voortgezet onderwijs groeit de belangstelling om lesstof op maat aan te bieden. Daarom onderzoekt Vakcollege Groep de mogelijkheden om leermiddelen aan te bieden via het platform PulseOn. Het platform biedt een persoonlijke leeromgeving waar een leerling kan leren en ontwikkelen op basis van zijn of haar persoonlijke behoeften. Bekijk onderstaand filmpje waarin wordt uitgelegd wat PulseOn inhoudt.

Vakcollege Groep start samen met scholen onderwijskundige denktank

2013-10-29 15:08:56

Op de landelijke Directeurendag van 3 oktober is geïnventariseerd welke schoolleiders belangstelling hebben voor de onderwijskundige denktank van Vakcollege Groep. We zijn verheugd over het aantal aanmeldingen en zeer content met de betrokkenheid bij onze organisatie. Vanuit Vakcollege Groep schuiven Michaela Zwaan, Cees Bak (Techniek) en Muriel Daal (Mens & Dienstverlenen) aan bij het overleg. De eerste bijeenkomst is gepland op 27 november 2013.

Binnengluren bij... Vakcollege Capelle

2013-10-22 14:55:01

Het Comenius College in Capelle aan den IJssel startte vorig schooljaar al met het aanbieden van Vakcollege Techniek. Sinds een maand is de Capelse school ook begonnen met Vakcollege Mens & Dienstverlenen. Vakcollege Groep mocht tijdens de praktijklessen even ‘binnengluren’ en kreeg een rondleiding van teamleiders Ingrid Loef en Hans van der Meer.

Landelijke Directeurendag goed bezocht

2013-10-03 21:41:03

Donderdag 3 oktober 2013 vond de landelijke Directeurendag van Vakcollege Groep plaats. Deze dag stond in het teken van het nieuwe examenprogramma binnen het vmbo. Dat dit een actueel en belangrijk onderwerp is binnen het voortgezet onderwijs, bleek wel uit de opkomst van maar liefst 120 deelnemers. Onder de aanwezigen waren ook enkele vertegenwoordigers van het mbo. Lees het verslag van de landelijke Directeurendag en download de documenten uit de informatiemap.

Stedelijk College Zoetermeer zoekt gebruikte fietsen!

2013-09-16 10:21:46

Het Stedelijk College in Zoetermeer heeft een bijzondere actie in petto. De school is op zoek naar gebruikte (kapotte) fietsen. Leerlingen van Vakcollege Techniek gaan de fietsen repareren en ‘pimpen’. Vervolgens kunnen leerlingen de tweewielers gebruiken als dienstfiets.

Gratis VCA-training

2013-09-12 07:48:26

Vakcollege Groep biedt leerlingen van Vakcolleges gratis een online VCA-training aan. De training bestaat uit 14 modules en 2 oefenexamens. Leerlingen kunnen de training volgen door zich aan te melden op Vakcollege Community.

Ali B en Darryl openen Vakcollege Assen

2013-08-28 12:11:40

Ter ere van de opening van het Vakcollege op het Dr. Nassau College in Assen hebben Ali B en Darryl een spetterend optreden gegeven voor de leerlingen van de school. Ook sprak Ali B, die zelf ook een beroepsopleiding heeft gedaan, de Vakcollege-leerlingen nog even toe. “Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om iets met je handen te kunnen doen.  Ik word heel ongelukkig als ik alleen boeken moet lezen, ik moet praktisch bezig zijn. Daarom ben ik blij dat jullie nu lekker aan de slag kunnen. Ik ben fan van het Vakcollege. Veel succes met jullie nieuwe opleiding!”.

Feestelijke opening Vakcollege Assen

2013-08-26 06:00:00

Op het Dr. Nassau College in Assen is de opening van het Vakcollege op maandag 26 augustus feestelijk gevierd. Voor de gelegenheid werd de ingang afgesloten met een muur van piepschuim en werd de school versierd met ballonnen.

Bijeenkomst Gepersonaliseerd Leren

2013-08-21 12:56:32

Vakcollege Groep organiseert op dinsdag 17 september 2013 van 15.00 tot 17.00 uur een informatiebijeenkomst  ‘Gepersonaliseerd Leren’ voor belangstellende Vakcolleges Mens & Dienstverlenen.  

Winnaars Vakevent Techniek winnen middagje klimmen

2013-08-14 08:45:08

Klas 2b6v van De Meerwaarde in Barneveld won deze zomer Vakevent Techniek 2013. Als prijs ontvingen de vakmannen in spé een middagje klimmen in het klimbos. Docent Sijne Bijmolen maakte een filmpje.

Da Vinci College wint Vakevent Mens & Dienstverlenen 2013

2013-07-23 13:02:21

Maandag 03 juni vond de finale van het Vakevent van Mens & Dienstverlenen plaats. Meiden van het Da Vinci College Roosendaal, Esdal College Klazienaveen en Stedelijk College Zoetermeer streden om de felbegeerde titel. Het Da Vinci College in Roosendaal heeft uiteindelijk gewonnen. 'The Care and Welfare Crew', zoals ze zichzelf noemen, kreeg de beste beoordeling van de jury. Esmee Heijmans, Sabien Hoogerbrug en Daphne Jansen wonnen hiermee voor hun klas een klimclinic in een klimcentrum in de buurt. Van harte gefeliciteerd meiden!

Vakcollege Helmond beklimt Mont Ventoux

2013-07-02 07:45:00

Leerlingen van Vakcollege Helmond hebben op zondag 23 juni de Mont Ventoux in Frankrijk beklommen. Lopen of per fiets gingen ze de kolossale berg te lijf. Met deze sportieve prestatie haalden ze 20.000 euro op voor de stichting Orange Babies.

Win bioscoopkaartjes voor Verschrikkelijke Ikke 2

2013-06-19 09:41:00

Vanaf 26 juni draait Verschrikkelijke Ikke 2 in de Nederlandse bioscopen. Wij mogen bioscoopkaartjes weggeven voor deze animatiefilm. Wil jij samen met een vriend of vriendin naar deze film? Kijk hieronder wat je moet doen om kans te maken op twee bioscoopkaartjes.

Foto's Esdal College Klazienaveen

2013-05-30 12:35:00

Op het Esdal College in Klazienaveen wordt flink geoefend voor het Vakevent Mens & Dienstverlenen. Maandag 3 juni komt een officiële jury kijken hoe de leerlingen hun vaardigheden in de praktijk brengen. Vakcollege Groep kwam langs om foto’s te maken.

Voorzitter SER op werkbezoek bij Stedelijk College Zoetermeer

2013-05-29 14:23:00

Wiebe Draijer, voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER), en Hans Kamps, kroonlid van de SER, zijn op werkbezoek geweest bij het Stedelijk College in Zoetermeer. Namens Stichting Stedelijk Voortgezet Onderwijs Zoetermeer was Peter Reenalda ook aanwezig. Elly Middendorp, projectleider van het Vakcollege in Zoetermeer en directeur Marik Bal leidden de heren rond. Namens Vakcollege Groep gaf directeur onderwijs, Johan van de Grift, een presentatie over het Vakcollege-concept. 

Peter Holsappel nieuwe voorzitter bestuur Scholenraad

2013-04-22 13:25:00

Donderdag 18 april heeft Arau Vermeer, projectleider van het Vakcollege op De Meerwaarde in Barneveld, het voorzitterschap van het bestuur van de Scholenraad overgedragen aan Peter Holsappel, directeur Vmbo op het Gomarus College in Groningen. Tijdens de algemene ledenvergadering op de landelijke directeurenbijeenkomst in het Golden Tulip Hotel in Nijkerk, gaf Vermeer na jaren voorzitterschap de hamer door.

Binnengluren bij...Vakcollege Amersfoort

2013-04-10 14:11:00

Iedere maand gluren we binnen bij één van de vele Vakcolleges in Nederland. Hoe gaat het er aan toe in de lascabine of aan de houtdraaibank van Vakcollege Techniek? Wordt er netjes geknipt in de kapsalon van Mens & Dienstverlenen? Deze maand zijn we op bezoek bij het Vakcollege Amersfoort. Projectleider Hildegard Leliveld en docent Marius Bouwman leiden ons rond.

Dames van Gemini College maken mooiste portfolio

2013-02-15 14:16:00

Klas R1B van het Gemini College in Ridderkerk heeft vorige week de portfoliowedstrijd van Vakcollege Groep gewonnen. De eerstejaars leerlingen Mens & Dienstverlenen van docent Lex Klein Obbink stuurden het portfolio 'Meiden met Lef' in. Een prachtig portfolio met evenzo mooie werkstukken.