Vakevent 2015: geef mensen een steuntje in de rug

Gepubliceerd: 17 februari 2015

Verschillende Vakcolleges doen mee aan het Vakevent Mens & Dienstverlenen, een wedstrijd tussen tweedejaars leerlingen van Vakcolleges in het land. De opdracht van Vakevent Mens & Dienstverlenen luidt dit jaar:  ‘organiseer een evenement voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken’. Omdat we erg benieuwd zijn wat de leerlingen ervan gemaakt hebben, maakten we een rondje langs de deelnemende scholen.

Bewoners Huis ter Wijck in het zonnetje gezet (Kennemer College, Beverwijk)
Leerlingen van het Kennemer College hebben ouderen van woonzorgcentrum Huis ter Wijck in Beverwijk in het zonnetje gezet door een high tea en een beautymiddag te organiseren. Om 08.00 uur werd gestart met alle voorbereidingen voor de verwendag. Er werden sandwiches en wraps gemaakt en taarten en scones gebakken. Na de middagpauze zijn de leerlingen met alle heerlijkheden en twee begeleidende docenten naar Huis ter Wijck gegaan. De bewoners werden opgehaald van hun kamers en getrakteerd op een geweldige high tea. Ook werden handmassages gegeven en werden nagels gelakt en gezichten opgemaakt. Zowel voor de bewoners als voor de leerlingen was dit een onvergetelijke dag.

Kledingbeurs (Hondsrug College, Emmen)
Op het Hondsrug College komen de leerlingen in actie voor het asielzoekerscentrum in hun stad. De afgelopen weken zamelden ze kleding in bij familie, vrienden, kennissen en klasgenoten om het vrijdag 20 februari te gaan verkopen op de markt. Van de opbrengst kopen de dames speelgoed voor kinderen in het asielzoekerscentrum. 

Da Vinci College Roosendaal haalt 700 euro op voor Serious Request
Leerlingen van het Da Vinci College in Roosendaal richtten een verkooptafel in om geld op te halen voor 3FM Serious Request. Drie dagen bemanden ze de tafel en verkochten producten als make-up, armbandjes, lipgloss, mascara, oogschaduw, oorbellen, kaarten, pennen en lampjes. De uiteindelijke opbrengst? 700 euro!
Een groepje afgevaardigden is in december naar Haarlem gegaan om het geld af te leveren bij het Glazen Huis. De opbrengst van Serious Request 2014 ging naar het Rode Kruis, een hulporganisatie die zich inzet voor vrouwen die in oorlogstijd slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.

Comenius College Capelle organiseert high tea in verpleeghuis
De leerlingen van het Comenius College in Capelle aan den IJssel organiseerden een high tea in verpleeghuis Pniël in Rotterdam.

“Wij willen graag iets doen voor mensen die afhankelijk zijn van de hulp van anderen. Door bezuinigingen in de zorg is er steeds minder tijd om naast de zorg ook persoonlijke aandacht te geven."

Zie hieronder het fotoverslag dat de leerlingen gemaakt hebben.

Stedelijk College Zoetermeer organiseert gezellige middag voor ouderen
De Vakcollege-leerlingen van het Stedelijk College in Zoetermeer vonden het tijd om iets voor ouderen te doen:

“Omdat ouderen vaak alleen zijn, vonden we dat ze wel gezelschap mochten krijgen. Voordat het zover was hadden we een paar lessen geknutseld en de radio stond aan om alvast in de sfeer te komen. Het was heel gezellig en iedereen deed vrolijk mee. Tijdens het knutselen moest iedereen een folder maken, om de mensen uit te nodigen. Sommige mensen namen uitnodigingen mee voor hun opa of oma of andere oudere mensen. Daarna gingen we weer knutselen en toen we klaar waren, gingen we versieren. In een magazijn hadden we allemaal kerstlichtjes en dat hingen we op aan de muren. Aan het plafond gingen we zelfgemaakte kerstballen ophangen. Dat deden we allemaal in het restaurant."

Bogerman Sneek bakt pannenkoeken
Mart, Jochum, Eline, Anna, Gabriella en Anouk hebben zich in gezet voor kinderen in het asielzoekerscentrum.

"Wij hebben als doelgroep de kinderen van 5 tot en met 10 jaar, die in het asielzoekerscentrum wonen. Dit, omdat wij iets met kinderen wilden doen en de kinderen in het asielzoekerscentrum hebben het niet al te gemakkelijk, omdat ze hun onveilige land hebben moeten verlaten. Ze moesten ook hun vrienden en vriendinnen achterlaten. We willen als groep graag knutselen en pannenkoeken eten met deze kinderen. We hopen door leuke dingen te doen met die kinderen te doen dat ze daardoor even de vervelende en nare dingen vergeten."

Beoordeling en prijsuitreiking
Op de Docentendag op 12 maart wordt bekendgemaakt welk Vakcollege het Vakevent Mens & Dienstverlenen 2015 heeft gewonnen. De jury van Vakcollege Groep kijkt onder andere naar de originaliteit van de opdracht, hoe creatief de leerlingen zijn omgegaan met financiën en de manier van presenteren.