Binnengluren bij...Vakcollege Hellevoetsluis

Gepubliceerd: 21 februari 2013

 

Op het voormalige eiland Voorne-Putten in Zuid-Holland, onder de rook van de Rotterdamse haven, ligt het stadje Hellevoetsluis. We zijn vandaag te gast bij Geert de Haan, projectleider op de techniekafdeling van het Helinium College. Vanaf volgend schooljaar is de school officieel Vakcollege Techniek. Hoog tijd om een kijkje te nemen dus.

 

Als het Vakcollege Techniek ergens op zijn plek lijkt te zijn, dan is het wel op het Helinium College in Hellevoetsluis. Onderweg er naar toe rijden we dwars door het haven- en industriegebied Botlek, waar grote bedrijven in de petrochemische industrie zijn gevestigd. In de verte zien we al rookpluimen van een ander havengebied, Europoort, opdoemen. Dit gebied ademt techniek.

Techniek is ook wat de klok slaat op het Helinium College. De school biedt voor vwo-leerlingen, die geïnteresseerd zijn in techniek, al het Technasium aan. Vanaf volgend schooljaar dus ook het Vakcollege voor praktijkgerichte vmbo’ers. Het vrij nieuwe gebouw aan de Fazantenlaan is voorzien van de nieuwste apparatuur, hier en daar gesponsord door het bedrijfsleven. Verspaners, laskabines, alles is aanwezig. Binnenkort ook een houtafdeling. Geert De Haan, projectleider Techniek op het Helinium, maakte zich sterk voor de komst van het Vakcollege naar Hellevoetsluis. Vanaf volgend jaar is het eindelijk zover.

 

Leerlingen volgen in de eerste jaren van het Vakcollege Hellevoetsluis nog het programma Techniek Breed, waarin ze 10 uur per week praktijkles krijgen. In het vierde jaar kiezen ze een richting. De richting Maintenance is erg populair volgens De Haan. “Bedrijven als Shell, Esso en DSM zijn op zoek naar goed opgeleide onderhoudsmonteurs en procesoperators, daar proberen we hier op in te spelen”.

Het Scheepvaart en Transport College in het dichtbij gelegen Brielle is één van de scholen die opleidt tot deze functies. De Haan: “We hopen in de komende jaren een intensieve samenwerking met het STC op te zetten. Op dit moment merken we dat leerlingen daar soms lesstof krijgen die ze bij ons al lang hebben gehad. De lesprogramma’s moeten nog beter op elkaar afgestemd worden.”