Binnengluren bij... Vakcollege Schiedam

Gepubliceerd: 10 februari 2014

Eens in de zoveel tijd gluren we binnen bij één van de vele Vakcolleges in het land. We spieken stiekem in de lasstraat van Vakcollege Techniek en kijken hoe het er aan toe gaat in de kapsalon, keuken of ‘zorghoek’ van Mens & Dienstverlenen. Donderdag zes februari waren we te gast op de open dag van het Lentiz | LIFE College in Schiedam. Een school die Vakcollege Techniek aanbiedt. We spraken met verschillende leerlingen en docenten. "Ik fiets iedere dag 14 kilometer omdat ik per se naar deze school wil."

Het is vanavond een drukte van belang op het LIFE College. Schuchtere basisschoolleerlingen lopen, aan de zij van hun ouders, rond in het stijlvolle schoolgebouw. De school heeft flink uitgepakt voor de open dag. In de techniekkelder staan Vakcollege-leerlingen klaar om enthousiast te vertellen over hun opleiding. Zelfs werkgevers uit de omgeving zijn opgetrommeld.

Marijn Eekhout (16) is bezig met een elektronisch aangestuurde draak, die hij en zijn klasgenoten hebben gemaakt. Het is een imposant werkstuk. Hij kan zijn vleugels en nek bewegen en er komt zelfs rook uit zijn neus. Marijn, vierdejaars Vakcollege-leerling, loopt één dag in de week stage bij Houdijk Holland. Een bedrijf dat machines maakt voor het verpakken van koekjes. "Ik zou, als ik klaar ben met mijn opleiding, graag bij dit bedrijf willen werken, omdat ze veel doen met mechatronica", zegt Marijn. "Die richting wil ik echt op."

In de lasstraat staat de twaalfjarige Jeroen. Hij legt kinderen en hun ouders uit hoe leuk het is om te leren lassen. Daarna gaat hij aan de slag. "Ik kreeg bij mijn eerste lasopdracht direct een 8, dus blijkbaar ben ik er goed in", zegt de enthousiasteling.

Het LIFE College doet haar best om projecten aan te bieden, die ook meiden interessant vinden. Op deze manier hoopt het meiden warm te maken voor techniek. Docent Ton Jacobs: "Volgende maand starten we bijvoorbeeld met een cursus sieraden maken. Maken we van een oude vork een armband. Geweldig leuk natuurlijk. Het worden prachtige armbanden."
Robbie van Steeg (14) is bezig met een draaibare spiegel, ook een typisch meidenproduct. Hij vindt het leuk om te doen, "maar", zegt hij, "als ik iemand tegenkom die het wil hebben, dan geef ik het weg." Robbie heeft het enorm naar zijn zin op het Vakcollege. "Ik kom uit Maassluis. Ik moet iedere dag 14 kilometer fietsen. Dat heb ik er voor over omdat ik per se naar deze school wil."

Dat Vakcollege-leerlingen humor hebben bewijst Robbie. Hij wil Mobiliteit & Transport of Bouwen, Wonen & Interieur gaan doen. "Maar als het niets wordt in de techniek, dan kan ik altijd nog bij Hoogvliet (supermarkt, red.) aan de slag", zegt hij grappend.

Nog maar een paar jaar geleden zat het LIFE College in een neerwaartse spiraal. De school kampte met krimp, het was gevestigd in een verouderd schoolgebouw en de positieve energie was ver te zoeken. Hoe groot is het contrast met de huidige stand van zaken. In 2011 ging het roer om. De school kreeg een nieuw gebouw, een nieuw imago en daarmee nieuwe energie. Bij de grote verandering stelde de schoolleiding kernwaarden op, die iedereen dient uit te dragen op school. Steun, Respect, Eerlijkheid en Betrouwbaarheid en Aandacht staan hoog in het vaandel bij het LIFE College.

Dat merken we als we door het schoolgebouw lopen. Overal waar we komen, groeten leerlingen vriendelijk en houden de deur voor ons open. Ze praten enthousiast over hun opleiding.
Het meest treffend is wel het antwoord van Adam (12), als we vragen waarom hij zo graag naar het Vakcollege wilde. “Omdat je direct met je toekomst bezig bent.”