Hans de Boer neemt afscheid van Vakcollege Groep

Gepubliceerd: 18 september 2014

Vakcollege Groep heeft afscheid genomen van Hans de Boer, voorzitter van de Raad van Advies. Vakcollege-directeuren, USG People en alle medewerkers van Vakcollege Groep kwamen op 18 september bijeen om De Boer, één van de oprichters van de Vakcolleges, uit te zwaaien. De Boer is in juli gestart als voorzitter van VNO-NCW en kan derhalve zijn werkzaamheden voor Vakcollege Groep niet voortzetten. De Boer wordt opgevolgd door Leo Houwen.

In het Ampt van Nijkerk was een speciaal programma rondom het afscheid georganiseerd. De scheidend voorzitter werd toegesproken, maar blikte zelf ook terug op de afgelopen jaren.

De Boer: “Honderd Vakcolleges, vijftienduizend leerlingen. Daar ben ik erg trots op. Maar nog trotser ben ik op die ondernemende directeuren, die zes jaar geleden hun nek durfden uit te steken en het avontuur durfden aan te gaan. De Vakcolleges zijn opgericht in een moeilijke tijd. De jarenlange crisis die we achter de rug hebben, heeft voor werkloosheid en druk op arbeidsplaatsen gezorgd. Maar ik ben nog nooit zo optimistisch geweest over de economie en het bedrijfsleven als nu. De landbouwsector en de IT-sector gaan de komende jaren bijvoorbeeld erg groeien. Dat gaat werkgelegenheid opleveren voor vaklieden die op een Vakcollege zijn opgeleid." 

Rob Zandbergen, CEO van USG People, benadrukte nogmaals hoe belangrijk beroepsgericht onderwijs is. “Niet iedereen kan een pen in zijn hand houden. Goed opgeleide vakmensen zijn van groot belang voor de BV Nederland. Hans is de stuwende kracht geweest om dit te realiseren. Als USG People zijn wij blij dat we daaraan kunnen bijdragen.”

Algemeen directeur van Vakcollege Groep, Johan van de Grift, roemde de standvastigheid van De Boer: "Hans, je weet precies wat je wilt. Je hebt een koers uitgezet en daar aan vastgehouden. Je hebt een fantastische onderwijsbeweging in gang gezet, niet alleen voor directeuren/scholen maar vooral voor jongeren. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor." 

Ook Peter Holsappel, voorzitter van de Scholenraad en directeur op het Gomarus College in Groningen (Vakcollege sinds 2010) sprak lovende woorden: "Hans, ontzettend bedankt voor je enorme bijdrage. Door het samenbrengen van partijen en het tonen van lef, heb je het vmbo-onderwijs een grote dienst bewezen. We vragen je onze belangen te blijven behartigen." Holsappel had bovendien een mooie verrassing in petto. Namens het bestuur van de Scholenraad van Vakcolleges benoemde hij De Boer tot erelid.

De Boer kreeg ten slotte, namens het personeel van Vakcollege Groep, een symbolisch cadeau aangeboden. Een eenvoudige vorm van een elektromotor, aangedreven door batterijen. Een werkstuk dat leerlingen in hun eerste jaar op een Vakcollege maken.