Het Techniekpact: Alle afspraken op een rij

Gepubliceerd: 29 mei 2013

 

Het Techniekpact. De afgelopen weken is er veel over geschreven, maar wat houdt het project nu precies in? Het doel is om jongeren te interesseren voor een carrière in de techniek, want het tekort aan geschoolde technici neemt toe. Te weinig jongeren, zowel in het hoger onderwijs als lager onderwijs, volgen een technische opleiding. Hoe gaat het Techniekpact daar eigenlijk verandering in brengen?

Allereerst is het techniekpact een samenwerking tussen verschillende partijen. Het onderwijsveld (VSNU, VO-Raad, PO-Raad, MBO-Raad, Vereniging Hogescholen, NRTO), de vakbonden (FNV en CNV), werkgevers (VNO-NCW, MKB Nederland, FME, de Koninklijke Metaalunie, vertegenwoordigers van de topsectoren), studenten (ISO) en de regio’s slaan de handen ineen met de overheid om het tekort aan technisch geschoolde vakkrachten tegen te gaan. Namens het kabinet hebben de ministers van Economische Zaken (EZ), Onderwijs (OCW) en Sociale Zaken (SZW) het Techniekpact getekend.

"Eén en één is in dit geval drie. Elke euro van het Rijk wordt aangevuld met een euro van het bedrijfsleven en de regio. Daarmee laten we alle drie zien dat we het probleem onderkennen en met échte oplossingen willen komen", zegt minister Bussemaker over het Techniekpact.

Die regio is enorm belangrijk, volgens Johan van de Grift, directeur onderwijs van Vakcollege Groep: “Alle initiatieven, zoals ook het Techniekpact, kunnen alleen een succes worden als er regionaal regie gevoerd wordt op alle initiatieven, acties en partners die van belang zijn om jongeren kansrijk op de arbeidsmarkt te krijgen.”

Concrete plannen
Welke concrete acties kunnen we verwachten van het Techniekpact? Hieronder een opsomming van de concrete afspraken die in het Techniekpact zijn gemaakt.

  • In 2020 bieden alle 7.000 basisscholen in Nederland structureel wetenschap en technologie aan.
  • Er komt een investeringsfonds waar kabinet, werkgevers en regionale overheden ieder 100 miljoen euro in stoppen om meer te kunnen investeren in techniekonderwijs. Bedrijven doen dat door bijvoorbeeld personeel af te staan voor gastlessen, te investeren in opleidingen of door technische installaties, werkplaatsen, laboratoria of machines beschikbaar te stellen voor mbo-opleidingen.
  • 50 procent van de leerlingen in het vmbo kiest in 2015 voor een vakkenpakket met natuur- en scheikunde. Om dit te bereiken komen er in de diverse regio’s en provincies mavo’s gericht op techniek, de TechMavo.
  • Het kabinet reserveert 300 miljoen euro in 2014 en 2015 (600 miljoen totaal) voor bij- en omscholing van mensen met interesse in techniek. Werkgevers en vakbonden gaan samen zij-instroom in techniek bevorderen. Ook wordt het voor werklozen makkelijker om zich met behoud van WW-uitkering om te scholen naar een baan in de techniek.
  • Bedrijven uit de Topsectoren stellen jaarlijks 1.000 topbeurzen ter beschikking voor een betere instroom van techniektalenten.
  • Het kabinet trekt eenmalig € 100 miljoen uit om meer bètadocenten in het voortgezet onderwijs te krijgen en de Pabo’s in staat te stellen meer aandacht aan techniek te geven. Techniek wordt vanaf 2014 een verplicht vak op de pabo.
  • Bedrijven gaan voor iedere student met een technische opleiding in het mbo een stage – of leerwerkplaats aanbieden.
  • Het georganiseerde bedrijfsleven gaat een digitaal loket – “techniek-onderwijs.nl”- opzetten. Via dit loket kunnen:
    • basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs zich melden wanneer zij ondersteuning van het bedrijfsleven nodig hebben voor het geven van techniekonderwijs op locatie en in de klas;
    • jongeren met een technische beroepsopleiding een stage of leerwerkplek vinden;
    • scholen in het beroepsonderwijs een vakkracht of gastdocent uit het bedrijfsleven voor de klas vinden;
    • scholen stageplaatsen vinden voor hun bètadocenten.
    • Kijk voor alle ins en outs over het Techniekpact op www.techniekpact.nl.