Binnengluren bij Beroepsonderwijs aan Zee

Gepubliceerd: 11 december 2013

Het waait altijd in Den Helder, ook als het niet waait. Sinds kort is het echter een frisse wind die door de stad wervelt. Beroepsonderwijs aan Zee, aan de Drs. Bijlweg, biedt sinds vier jaar Vakcollege Techniek aan. Het aantal leerlingen dat voor Techniek kiest verdrievoudigde daarmee. In 2011 is ook de richting Mens & Dienstverlenen opgezet binnen de Helderse school. We mochten een middagje meekijken met projectleiders Mira Pannekeet (Mens & Dienstverlenen) en Ubel Tolner (Techniek).

Beroepsonderwijs aan Zee is een grote school, met een breed onderwijsaanbod. Op het Vakcollege volgen leerlingen de eerste twee jaar de oriënterende vakken Techniek & Vakmanschap of Mens & Dienstverlenen. Direct vanaf het eerste jaar wordt er veel praktijkles gegeven.

Aan het einde van jaar twee, mogen leerlingen binnen Techniek kiezen uit de richtingen Bouw & Metaal, Installectro of Voertuigentechniek. Binnen Mens & Dienstverlenen kunnen leerlingen kiezen uit Zorg & Welzijn, Handel & Administratie of Handel, Toerisme & Voeding. “Daarnaast hebben we een speciale richting, Styling & Design, ontwikkeld”, aldus Ubel Tolner. “Binnen deze richting maken leerlingen kennis met vakken als fotografie, interieurdesign en av-productie.”

Politie ter paard
In de keuken van Mens & Dienstverlenen komen we Luna, Alicia, Esmay en Mariah tegen. Luna en Alicia doen hun kleiwerkstuk in de oven. De dames zijn nog maar net begonnen met hun opleiding Mens & Dienstverlenen. Alicia (12) wil kapster worden of politieagente ter paard. “Maar dat is misschien te hoog voor mij”, zegt ze. Mira Pannekeet, projectleider Mens & Dienstverlenen, schudt haar hoofd. “Onzin. Niets is te hoog”.
Mariah (12) wil iets waar ze haar creativiteit in kwijt kan. Kleien, knutselen en beeldende vorming zijn haar lievelingsvakken. Uiteindelijk wil ze iets in de mode doen. Of nagelstyliste/visagiste worden.

Samenwerking vmbo/mbo
De aanstelling van Mira Pannekeet als projectleider Mens & Dienstverlenen bij Beroepsonderwijs aan Zee, zegt veel over de samenwerking tussen mbo en vmbo in Den Helder. Pannekeet is namelijk ook docent op het ROC Kop van Noord-Holland. “De bereidbaarheid om samen te werken is er bij beide partijen”, zegt ze. “Binnen de werkgroep die we hebben gevormd, zoeken we naar een samenwerkingsvorm, zonder dat we kwaliteit in onderwijs verliezen. Wanneer we in het vierde jaar van de Vakroute al mbo-vakken gaan geven, moet dat wel “inspectieproof” zijn.”

Ubel Tolner is ook enthousiast over de samenwerking tussen vmbo en mbo. “Het zou mooi zijn als een leerling die op het vmbo ‘Metaal’ heeft gedaan, bepaalde vakken mag overslaan op het mbo. Dan haalt hij voordeel uit zijn vooropleiding.” Tolner zegt daar wel bij: “Een leerling, die op het vmbo een hele andere richting heeft gedaan, moet op het mbo alsnog voor bijvoorbeeld een metaalopleiding kunnen kiezen. Die optie moet zeker open blijven”.

Bang dat er dingen gaan ontploffen
In het technieklokaal zijn Roel en Glenn (14) aan het werk. Ze zitten allebei in het tweede jaar van Vakcollege Techniek. Roel wil graag onderwaterlasser worden. Een gevaarlijk beroep, maar daar maakt de keeper van Den Helder C4 zich zich geen zorgen over. Zijn vriend Glenn wil straks het liefste een ICT-opleiding volgen. “In ieder geval geen electro”, zegt hij met grote ogen. “Dan ben ik bang dat er dingen gaan ontploffen.”

In het sfeervol ingerichte schoolrestaurant, De Twee Getijden, zijn vierdejaars leerlingen van de richting Horeca, Toerisme & Voeding hun spullen aan het opruimen. Op woensdag, donderdag en vrijdag runnen zij het restaurant. Zowel keuken als bediening. Vaak komen er mensen of bedrijven uit de buurt eten. De leerlingen hebben zojuist vruchtenvlaaien gebakken. We krijgen we een heerlijke vruchtenvlaai voorgeschoteld. Verser hebben we nog nooit gegeten. We krijgen een doosje mee voor op het kantoor in Amersfoort. Helaas, bij Alkmaar sneuvelt het laatste stuk al.