Vakcolleges bij elkaar op landelijke Docentendag 2015

Gepubliceerd: 13 maart 2015

Donderdag 12 maart organiseerde Vakcollege Groep voor de zesde keer de landelijke Docentendag 2015. De dag stond in het teken van de nieuwe examenprogramma's: veranderen, ontwerpen en verbeteren. Tijdens de werkmiddag gingen de bezoekers aan de slag met hun eigen Vakroute.

De landelijke Docentendag 2015 bestond uit een plenair deel en werkmiddagen. Tijdens het plenaire deel volgden de bezoekers een aantal presentaties. In de werkmiddag gingen de Docenten Techniek en Mens & Dienstverlenen gescheiden aan de slag met hun eigen Vakroute. Het doel van de werkmiddag was om docenten handvatten te geven voor een programmalijn binnen hun Vakcollege. Onderwerpen die onder andere aan bod kwamen:

• Wat betekent de fasering binnen de Vakroute voor een doorlopende programmalijn?
• Voor welke beroepsgerichte keuzevakken (keuzedelen) kies je?
• Hoe ga je om met loopbaanoriëntatie in de Vakroute?
• Welke lesbrieven kun je hierbij inzetten?
• Hoe ontwikkel je een programmalijn voor de Vakroute binnen de vernieuwde examenprogramma’s?
• Hoe zorg je voor een goede afstemming van leermiddelen in leerarrangementen gebaseerd op de 4 fases van de Vakroute Techniek en Mens & Dienstverlenen (door VCG en CBO). 

Ervaren docenten en projectleiders van Vakcolleges volgden de werkmiddag 'Vakroute-expert'. Tijdens deze sessie konden docenten die reeds meer dan 3 jaar lesgeven in de Vakroute of projectleiders hun specifieke vragen stellen. Ook kwamen de thema’s fasering binnen de Vakroute, loopbaanoriëntatie en invulling met leermiddelen aan bod. Echter nu vanuit het perspectief van onderwijskundig leiderschap.

Naast de werkmiddagen was Jacqueline Kerkhoffs, voorzitter van Platforms Vmbo, aanwezig om de laatste ontwikkelingen binnen de vernieuwing van de examenprogramma's te bespreken. Als afsluiter nam Dr. Ellen Klatter, lector aan de Hogeschool van Rotterdam, de bijna 200 docenten mee in hun 'professionele identiteit'.

Presentaties en documenten Docentendag
De presentaties en documenten die tijdens de Docentendag zijn getoond, kunt u downloaden vanaf deze website. Ga, nadat u bent ingelogd, naar 'Verslagen bijeenkomsten'.

De landelijke Docentendag werd mede mogelijk gemaakt door WIA Educational; leverancier van verschillende technologische toepassingen voor onderwijsinstellingen, waaronder 3D-printers.