Minister beleeft Vakroute op Vakcollege Amersfoort

Gepubliceerd: 06 januari 2014

Kan het voortgezet onderwijs jongeren opleiden tot excellente vakmensen? Op die vraag zal minister Jet Bussemaker van OCW op woensdag 8 januari aanstaande, na een werkbezoek aan Vakcollege Amersfoort, volmondig “ja!” antwoorden. Tijdens het werkbezoek zal zij door leerlingen en medewerkers van verschillende Vakcolleges en de directie van Vakcollege Groep, worden bijgepraat over de Vakroute.

Minister Bussemaker reist de komende tijd langs verschillende regio's om met leerlingen, docenten, schoolbestuurders en het bedrijfsleven te praten over de toekomst van het vmbo en mbo. Omdat de Vakroute nadrukkelijk de verbinding zoekt tussen vmbo en mbo, hebben Vakcolleges de speciale aandacht van de minister.

Minister Bussemaker heeft grote ambities wat betreft de kwaliteit van het beroepsonderwijs. Niet alleen op het mbo, maar ook op het vmbo moet de lat omhoog. In de toekomst is er veel vraag naar goed opgeleide vakmensen voor beroepen met mooie perspectieven. Daarom moeten onderwijs en arbeidsmarkt de handen ineenslaan en moeten de talenten van jongeren worden gestimuleerd.

De Vakroute is een opleiding in het vmbo én het mbo, waarbij veel wordt samengewerkt met de arbeidsmarkt. Door het hele land zijn er Vakcolleges die de Vakroute aanbieden. De Vakroute kenmerkt zich door veel praktijklessen, gastlessen en stages, zodat praktisch ingestelde jongeren gemotiveerd een vak kunnen leren. De Vakroute leidt jongeren op tot vakman of vakvrouw in de Techniek en Mens & Dienstverlening. Vakmensen waar de arbeidsmarkt om staat te springen.

Op 8 januari kan de minister in de praktijk ervaren wat de Vakroute daadwerkelijk inhoudt en hoe jongeren hun talenten kunnen ontwikkelen tot excellent vakmanschap. Tijdens het werkbezoek aan Vakcollege Amersfoort ontmoet zij tijdens een lunch, verzorgd door leerlingen van de Vakroute Mens & Dienstverlenen, leerlingen, docenten en werkgevers. Aansluitend wordt een kijkje genomen op het techniekplein, waar tweede-, derde- en vierdejaars leerlingen van de Vakroute Techniek aan het werk zijn. Bij een van deze praktijklessen is voor de minister een bijzondere, actieve rol weggelegd.

Later deze week volgt een fotoverslag. Houd de website in de gaten.